Filtrar por género

Presa internaţională

Presa internaţională

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

1751 - Care sunt șansele lui Klaus Iohannis să obțină șefia Comisiei Europene?
0:00 / 0:00
1x
  • 1751 - Care sunt șansele lui Klaus Iohannis să obțină șefia Comisiei Europene?

    Presedintele Emanuel Macron, care a jucat un rol cheie în alegerea Ursulei von der Leyen ca sefa a Comisiei Europene in urma cu 5 ani, caută acum susținere pentru a-l numi pe Mario Draghi, fost sef al guvernului de la Roma, in aceasta pozitie. Deși von der Leyen rămâne favorită să obțină un nou mandat la șefia executivului comunitar, poziția ei nu mai este la fel de sigură ca în trecut, scrie Politico, care enumeră o serie de posibili înlocuitori ai acesteia,  printre care și președintele Klaus Iohannis. Dezvoltam imediat alaturi de corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan.  

     

    Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani

     Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord şi Albania negociază aderarea la UE, Bosnia tocmai a obţinut undă verde pentru aderare, în timp ce Kosovo a cerut în decembrie 2022 statutul de candidat. În Balcanii de Vest încearcă șă își creasca infuența atât Turcia cât și Rusia. Or, este clar că UE nu dispune de foarte multe tipuri de instrumente prin care să mențina cursul european al acestor state, iar finanțarea este unul dintre cele mai puternice și mai eficiente analizeaza profesorul Valentin Naumescu, un interviu in aceasta seara.

    Liberalii recunosc, indirect, că Sebastian Burduja nu are șanse la Primăria Capitalei

    PNL  a decis sa mearga pe mana lui Sebastian Burduja la alegerile pentru Primaria Capitalei dar recunosc, indirect, ca actualul ministru nu are sanse la scrutinul din 9 iunie. Sebastian Burduja trebuie pregatit de pe acum pentru scrutinul de peste 4 ani, spune  vicepresedintele PNL, Virgil Guran.  Pe de alta parte, acesta îl apără pe liberalul Iulian Dumitrescu, anchetat pentru corupție, care candidează din nou la CJ Prahova. Argumentele sale mai tarziu in aceasta seara.  

    Thu, 25 Apr 2024
  • 1750 - Jurnalul de joi, 25 aprilie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Thu, 25 Apr 2024
  • 1749 - Radiografia sectorului neguvernamental| Semne de îngrijorare

    Radiografia sectorului neguvernamental este făcută astăzi la Tânăr în Europa de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, care și-a prezentat raportul.

    Un fenomen îngrijorător ce afectează sectorul: așa numitele litigii strategice împotriva participării publice, procese de intimidare.

    În România sunt aproximativ 127.000 de organizaţii neguvernamentale, care în 2022 aveau în jur de 127.000 de angajaţi. 

    Raportat la populație, cele mai multe ONG-uri se află în București și județul Cluj, iar cele mai puține – în județele din Moldova, conform studiului „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendinţe, provocări” realizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

    Studiul mai relevă că 1 din 2 români are încredere în ONG-uri, iar 1 din 4 a făcut donații.

    Invitate: Ștefania Andersen și Simona Constantinescu de la FDSC.

     

    Thu, 25 Apr 2024
  • 1748 - Virgil Guran, vicepreședinte PNL, despre alegeri și cazul Iulian Dumitrescu

    Virgil Guran spune că Sebastian Burduja trebuie pregătit de anul acesta pentru următoarele alegeri locale. Vicepreședintele PNL crede că Burduja are toate calitățile să devină primarul Capitalei.

    Virgil Guran dă de înțeles că Sebastian Burduja are șanse mici să câștige alegerile pentru PMB anul acesta: ”Părerea mea, eu sunt realist, noi îl pregătim pe Burduja pentru următorii patru ani. Nu va obține un scor rău, o să vedeți, dar este clară situația că este greu să câștige, dar așa se pregătește un candidat”.

    Pe de altă parte, vicepreședintele PNL îl apără pe colegul său de partid Iulian Dumitrescu, anchetat pentru corupție, care candidează pentru un nou mandat de șef al CJ Prahova: ”Eu cel puțin vă spun, cunoscând Statutul, dacă-l luăm ad litteram, interpretarea este că are dreptul să candideze, cu sprijinul colegilor din filială, fără să fie nevoie de avizul conducerii centrale”.

    Thu, 25 Apr 2024
  • 1747 - Jurnalul de joi, 25 aprilie 2024, 10h00

    Jurnal de știri

    Thu, 25 Apr 2024
Mostrar más episodios