Filtrer par genre

Presa internaţională

Presa internaţională

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

1689 - Cum se vor misca europenii dupa ce Ucraina a cerut sa fie aparata antiaerian ca si Israelul
0:00 / 0:00
1x
  • 1689 - Cum se vor misca europenii dupa ce Ucraina a cerut sa fie aparata antiaerian ca si Israelul

    Dupa ce presedintele Zelenski a cerut ca Ucraina sa beneficieze de aceeasi aparare antiaeriana ca si Israelul, Consiliul European reunit la Bruxelles transmite că livrarea de echipamente antiaeriene către tara aflata in razboi este urgentă și cere ca propunerile de direcționare către Kiev a profiturilor provenite din activele rusești blocate să fie adoptate rapid.  Imediat, dezbatem concluziile summitului european alaturi de corespondentul RFI, Mihaela Gherghisan.

     

    Va dona Romania sisteme Patriot Ucrainei? Ce spun analistii militari

    Este posibil ca Romania sa doneze sisteme Patriot Ucrainei? Aproape 100 de europarlamentari au semnat o scrisoare în care cer guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei să sprijine Ucraina cu sisteme de rachete. România a intrat în posesia lor in urma cu 4 ani. Ce spun analistii militari despre aceasta solicitare, aflati in aceasta seara.

    Se va retrage Catalin Carstoiu din cursa pentru Primaria Capitalei?

    Sunt ape tulburi in Coalitie. Potrivit unor surse, Marcel Ciolacu nu l-ar mai dori candidat la Primaria Capitalei pe medicul Catalin Carstoiu, insa acesta ar refuza sa-si retraga candidatura. Deocamdata, liberalii sustin ca explicatiile oferite de Catalin Carstoiu in legatura cu presupusa lui incompatibilitate sunt lamuritoare. Mai tarziu, argumentele vicepresedintelui PNL, Florin Roman. 

    Joi începe procesul contra liderului AfD din Turingia, Björn Höcke

    Un membru marcant al partidului de extrema dreapta, Alternativa pentru Germania, Björn Höcke, apare începând de astazi in faţa unui tribunal din Halle, pentru presupusa folosire a unui slogan nazist interzis. Höcke intenţionează să fie cap de listă al formatiunii  la viitoarele alegeri regionale din Turingia de la 1 septembrie. 

    Thu, 18 Apr 2024
  • 1688 - Ce aer respirăm în București?

    Nivelul de dioxid de azot înregistrat în Capitală este de 5 ori peste limita Organizației Mondiale a Sănătății. Este concluzia unei monitorizări a calităţii aerului, realizată de Asociaţia 2Celsius, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi AerLive.ro.

    Timp de cinci luni, au fost monitorizate  21 de zone din Bucuresti, în șase locații găsindu-se depășiri substanțiale ale nivelului de dioxid de azot- NO2. Printre acestea, și Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din București. Cum ne afectează sănătatea principalul poluant provenit din trafic, ne-a explicat managerul unității medicale, dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, invitata emisiunii Sănătatea FM.

    "Azotul are un impact direct la nivelul plămânului, pentru că modifică acea fibră elastică. Plâmânul trebuie să aibă o elasticitate bună și atunci când tragem aer în piept, să se destindă. În momentul când sunt particule de materie sau, în acest caz, ceea ce a fost monitorizat -azotul...Azotul, prin excelență, acționează prin distrugerea acestor fibre elastice. Practic, se produce o inflamație, care duce la mecanisme de apărare ale organismului și vindecare, iar vindecarea oricărei inflamații din organism se face prin fibroză. Astfel că, leziune lângă leziune, chiar dacă lucrurile nu se întâmplă peste noapte, și chiar dacă e nevoie de timp și de ani pentru aceste modificări despre care eu vă povestesc, riscul ca pe aceste cicatrici mici să apară o leziune cancerigenă, să apară afecțiuni cronice pulmonare, BPOCul de exemplu, o boală al cărei principal factor declanșator era fumatul, iată că, în acest moment, poluarea vine cot la cot cu fumatul și devine unul dintre factorii care induc apariția BPOCului la persoane care sunt supuse unor astfel de noxe", explică dr. Beatrice Mahler.

    Potrivit acesteia, medicii se confruntă tot mai frecvent cu pacienți care au boli obstructive pulmonare și care, aparent, nu au factori de risc pe care să îi recunoască sau să se gândească la ei.

    Conform rezultatelor monitorizării calității aerului în Capitală, şase locaţii au depăşit media anuală legală, de 40 ug/mc, toate acestea fiind situate pe artere importante de circulaţie, în zone pe care oamenii le tranzitează intens zi de zi, respectiv: Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, AFI Cotroceni, Calea 13 Septembrie, Grădiniţa 205, Institutul de Pneumologie Marius Nasta şi Universitate.

    De asemenea, în 18 puncte s-a trecut de limita care va fi impusă de noua Directivă europeană privind Calitatea Aerului, care intră în vigoare în 2024. Cea mai mare valoare medie înregistrată a fost pe Calea Victoriei/Cercul Militar, de 53,5 micrograme/mc, în timp ce la intersecţia dintre Calea 13 Septembrie şi strada Petre Ispirescu, în sectorul 5, s-a consemnat cea mai mare valoare lunară (62 micrograme/mc).

    "Majoritatea depăşirilor concentraţiilor de NO2 au loc pe arterele mari tranzitate intens de maşini, dar şi de pietoni, însă am înregistrat depăşiri şi pe străzile secundare, semn că poluarea cu NO2 este generalizată în oraş.

    În 2020, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului,

    Zonele dintre blocuri, pe străzi lăturalnice înregistrează valori mai mici, dar care tot depăşesc recomandările OMS pentru protejarea sănătăţii umane. E nevoie de intervenţii la nivelul întregului oraş pentru a reduce poluarea provocată de maşini; cea mai bună modalitate este prin instituirea unei zone de emisii reduse la nivelul întregului oraş şi organizarea infrastructurii pentru a o susţine, laolaltă cu creşterea performanţei transportului public, dezvoltarea şi buna coordonare a transportului public cu cel metropolitan, dezvoltarea infrastructurii de transport alternativ şi construirea de facilităţi Park&Ride pentru şoferii care au Bucureştiul ca destinaţie.

    Aceste acţiuni trebuie completate cu măsuri de stimulare a tranziţiei de la transportul privat la transportul public şi la cel alternativ, dar şi cu măsuri fiscale care să vizeze congestia şi care să descurajeze călătoriile nenecesare cu maşina personală. Banii din taxe vor alimenta măsurile de stimulare. Pe de altă parte, trebuie îmbunătăţită infrastructura de încărcare publică pentru a stimula tranziţia către automobilele electrice", se arată în concluziile cercetării.

    În 2020, Comisia Europeană (CE) a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, ce vizează nerespectarea valorilor limită pentru dioxidul de azot în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi neaplicarea de măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire.

    Forul european a solicitat clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot în Bucureşti şi introducerea unor măsuri concrete de reducere a poluării aerului în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului. După ce acesta a fost suspendat în instanţă, nu a fost revizuit până în momentul de faţă.

    Thu, 18 Apr 2024
  • 1687 - Povestea tragică a pictorului Adam Bruno, într-un nou roman semnat de Stelian Tănase

    Stelian Tănase este scriitor, istoric, politolog, fost profesor universitar. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, primul președinte al Grupului pentru Dialog Social, președinte al Societății Române de Radio și Televiziune, fost profesor la Facultatea de Științe Politice, scriitorul Stelian Tănase tocmai a lansat cel mai nou roman al său, „Dincolo nu e nimeni”.

    Din prezentarea românului „Dincolo nu e nimeni" aflăm că, moartea misterioasă a pictorului Adam Bruno îl conduce pe jurnalistul Ghiță Macarie la o investigație care ne dezvăluie viața și destinul unui artist transformat în mit de Dăscălime după 1989. Înainte vreme, Adam nu s-a sfiit să spună ce crede despre regimul la putere, suferind, ca atare, consecințe dintre cele mai aspre. După 1990, se întoarce foaia iar gloata de turnători, se transformă într-un cor ce îl laudă precum un erou pe Adam. 

    "Personajul meu, Adam Bruno, un pictor care face și un popas pe la Aiud, și pe la Poiana Mare la psihiatrie, are un destin de felul ăsta, și care este recuperat după revoluție ca un fel de mare star al noii lumi, adică, mare dizident, iar el ia lucrurile astea cu destul relativism, spune, -domnule, mă confundați, nu sunt un erou, sunt un oarecare.- Această perspectivă este foarte diferită de a celor care doreau să-i facă o statuie, el se vede ca un om normal, ca să nu spun chiar oarecare, este una din temele cărții, și de ce au existat atâtea interese ca să fie ridicat pe un soclu de statuie, de ce a fost și interesul ca să îl distrugă, pentru că vine și reversul medaliei. Este un roman al revoluției, al efectelor ei, al felului în care s-a produs răsturnarea regimului lui Pazvante, la mine Ceaușescu e Pazvante. Pe de alta parte, este un roman de dragoste. Am vrut să scriu o puternică poveste de dragoste, sper ca ea să fie regăsită în carte așa cum am gândit-o eu, să nu fie doar o iluzie a autorului. Tema este simpla, dacă poate rezista o poveste de dragoste autentică, puternică, profundă, într-un mediu toxic.", spune Stelian Tănase în RFI360.

    „Dincolo nu e nimeni" amintește de precedentul roman semnat Stelian Tănase, "Negustorul de antichități", volum lansat în 2023.  

    "Nu este tocmai o continuare dar este cam acelasi mediu social din care imi extrag personajele, adica lumea artistilor, lumea intelectualilor, a universitarilor, cam aceeasi zona. Am vrut sa fac o descriere mai aproape de complet a acestei lumi, urmatoarea carte la fel va fi.", mai spune Stelian Tănase.

    Thu, 18 Apr 2024
  • 1686 - Jurnalul de joi, 18 aprilie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Thu, 18 Apr 2024
  • 1685 - Florin Roman, vicepreședinte PNL și deputat, despre alegerile din 2024

    Florin Roman consideră că explicațiile oferite de candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, legate de incompatibilitatea sa sunt lămuritoare. Liberalul speră ca PSD să nu-și retragă sprijinul pentru medicul-candidat.

    Florin Roman crede că nu doar Cătălin Cîrstoiu are de dat explicații, ci și contracandidații săi la alegerile pentru Primăria Capitalei: ”E foarte bine că doctorul Cîrstoiu dă explicații publice vizavi de explicațiile care i se aduc. E singurul dintre candidații la Primăria Capitalei care face acest lucru, pentru că de foarte multă vreme discutăm doar despre ce face sau ce nu face în calitate de medic doctorul Cîrstoiu, în schimb, nu se răspund celorlalte acuzații publice”.

    Florin Roman spune pe de altă parte că la alegerile prezidențiale din septembrie va fi o bătălie între candidatul PNL și cel al PSD.

    Thu, 18 Apr 2024
Afficher plus d'épisodes