Filtrar por género

Dogodki in odmevi

Dogodki in odmevi

RTVSLO – Prvi

Osrednja informativna oddaja Radia Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Jutranja kronika, Danes do 13h, Po Sloveniji, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva. Kratka poročila pa objavljamo v podkastu Novice Radia Slovenija.

4771 - Vlada obravnavala pokojninsko reformo. Sprememb delovne dobe ne bo.
0:00 / 0:00
1x
  • 4771 - Vlada obravnavala pokojninsko reformo. Sprememb delovne dobe ne bo.

    Izhodišča za pokojinsko reformo so pripravljena, sporočajo iz vlade. Podrobnosti bodo najprej predstavili socialnim partnerjem. Podpredsednik vlade Matej Arčon je ob tem dejal, da se delovna doba v luči pokojninske reforme ne bo spreminjala. Ostali poudarki oddaje: - Državni zbor o datumu posvetovalnih referendumov. Izvedbi hkrati z evropskimi volitvami se obeta zadostna podpora, ZA tudi Levica. - Slovenija zaradi izjav srbskega predsednika Vučića, da se ne ve, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug, na zagovor poklicala srbskega odpravnika poslov. - Amnesty International svari pred spodkopavanjem mednarodnega prava človekovih pravic. Kot očiten primer navaja izraelsko nespoštovanje v Gazi.

    Wed, 24 Apr 2024
  • 4770 - Kriminalisti preiskali Dars zaradi sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja

    Nacionalni preiskovalni urad je po državi preiskal prostore Darsa zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja na škodo družbe. Med drugim naj bi eden od šestih osumljencev drugi družbi omogočil pridobitev 16 miljonov evrov vrednega posla. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je ob tem sporočila, da takim mafijskim načinom dela v državi ni mesta. Preiskava poteka pol leta po medijskem razkritju sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja pri Darsovih poslih. Druge teme: - Socialni partnerji so na današnjem srečanju s premierjem Robertom Golobom naredili korak naprej. Minister za delo Luka Mesec je povedal, da so se dogovorili za oživitev ekonomsko socialnega sveta v prihodnjem mesecu, sam pa si bo prizadeval, da se to zgodi čim prej. Mesec je še povedal, da naj bi vlada jutri obravnavala izhodišča za pokojninsko reformo. - Evropski parlament je potrdil nova javnofinančna pravila za članice, ki bodo začela veljati prihodnje leto. Nova fiskalna pravila so nekoliko bolj prožna kot stara, od držav pa zahtevajo, da postopno zmanjšujejo javni dolg. - Stranke na Hrvaškem po parlamentarnih volitvah začenjajo pogajanja o sestavi vladi in ob tem prehajajo v sklepno fazo pred junijskimi evropskimi volitvami. Nosilec liste HDZ-ja je premier Andrej Plenković, zato so glasna ugibanja, ali želi politično kariero nadaljevati v Bruslju.

    Tue, 23 Apr 2024
  • 4769 - Predsednica ob srečanju s kolegi sosednjih držav pozvala k odpravi mejnega nadzora

    Odprte meje in širitev Evropske unije so bile v ospredju pogovorov predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je danes gostila predsednike vseh štirih sosednjih držav. Predsedniki so se srečali v okviru praznovanj 20-letnice vstopoa Slovenije v povezavo. Druge teme: - Deveto leto zapored narasla vojaška poraba držav; lani so za to namenile 2 tisoč 400 milijard dolarjev - Podjetja imajo le še danes čas, da oddajo dokazila o škodi, ki so jo avgusta lani povzročile poplave - Bencin bo od polnoči še dražji, dizelsko gorivo in kurilno olje pa cenejša¸

    Mon, 22 Apr 2024
  • 4768 - Ukrajina, Izrael in Tajvan pozdravljajo odločitev predstavniškega doma ameriškega kongresa o izredni pomoči tujini

    Ukrajini, Izraelu in Tajvanu pozdravljajo odločitev predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki je z večmesečno zamudo vendarle potrdil zakone o izredni pomoči tujini. Združene države bodo v ta namen namenile 95 milijard dolarjev. V oddaji tudi: - Shrhljive ugotovitve o dologorčnih posledicah vojn v svetu. - Pri lobiranju v evropskih ustanovah še vedno obstajajo tako imenovane slepe pege. - Ministrstvo za delo skuša pomanjkanje socialnih delavcev reševati tudi s kadrovskimi štipendijami.

    Sun, 21 Apr 2024
  • 4767 - Novi napadi na Gazo, nova prizadevanja za dostavo nujnih dobrin

    Izraelski napadi na Gazo se nadaljujejo, medtem pa se v mednarodni skupnosti nadaljujejo prizadevanja za končanje vojne in za okrepitev dostave človekoljubne pomoči prebivalcem palestinske enklave. Druge teme: - Mednarodne finančne institucije zelo pozorne na uveljavljanje reform v Sloveniji. - Ustavni sodnik Klemen Jaklič zanika očitke o opravljaju nedovoljene pridobitne dejavnosti. - V Benetkah s podelitvijo nagrad odprli 60-i beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod.

    Sat, 20 Apr 2024
Mostrar más episodios