Filtrar por género
- 70 - Päivän sana #11 – Haluan pyytää anteeksi Suomen kansaltaTue, 19 Nov 2024 - 26min
- 69 - Päivän sana #10 – tein sulle profetianThu, 31 Oct 2024 - 36min
- 68 - Päivän sana #9 – Sivilisaation nousun ja tuhon kaavaMon, 28 Oct 2024 - 44min
- 66 - Päivän sana #8 – Kärsimys on viisauden isä, ja rakkaus sen äitiThu, 17 Oct 2024 - 33min
- 65 - Päivän sana #7 – Herra Ylppö ja mikrovitutusWed, 09 Oct 2024 - 32min
- 64 - Päivän sana #6 – Kummallisia käypä hoito -suosituksiaTue, 01 Oct 2024 - 38min
- 63 - Päivän sana #5 – Miten voit saada sen, mitä kaikki muut eivät saa?
Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan verkkovalmennukseeni 29.9. kello 14–15 osoitteessa trainershouse.fi/vapaus
Wed, 18 Sep 2024 - 37min - 60 - Päivän sana #4 – Osaatko elää kunnollisesti?Thu, 12 Sep 2024 - 45min
- 58 - Päivän sana #3A – Rakkaus ei ole tunne, vaan päätösWed, 04 Sep 2024 - 39min
- 57 - Päivän sana #3B – Elämästä, filosofiasta ja sotestaWed, 04 Sep 2024 - 30min
- 56 - Päivän sana #2A – Ansaitsemmeko kolmannen mahdollisuuden?Wed, 28 Aug 2024 - 24min
- 55 - Päivän sana #2B – Käskeekö lihasi, vikiseekö henkesi?Wed, 28 Aug 2024 - 20min
- 54 - Päivän sana #1B – Joskus uusi elämä on yhden näyn päässäFri, 23 Aug 2024 - 13min
- 53 - Päivän sana #1A – Sähköpotkulauta on teknotorakka. Tuholainen.Fri, 23 Aug 2024 - 14min
- 52 - #44 – Kannattaako pyytää vai pakottaa?
Jari Sarasvuo podcastin 2. kauden avausjaksossa puhutaan pyytämisestä ja pakottamisesta.
Vaativaa, vaikeaa ja epätodennäköistä muutosta tehdessä hyvin haastavat tavoitteet ja niiden pakottava toteuttaminen on huono yhdistelmä.
Jos vaatimasi muutos edellyttää suurta kehitysloikkaa, muutos ei todennäköisesti onnistu – tavoittelet suurta edistystä, kun pitäisi pyytää ja tyytyä maltilliseen, jopa vähäiseen etenemiseen valitsemassasi suunnassa.
Muiden ihmisten kanssa tehtävässä yhteistyössä isot muutokset taas tarkoittavat usein väkivaltaa tai harhaista rynnistystä, jolla ei pääse maaliin asti.
Pyrkikäämme pyytämään, välttäkäämme pakottamista.
Wed, 21 Aug 2024 - 1h 09min - 50 - #43 – Kauden päätösjakso – Tekeekö koskaan mieli kostaa?
Jari Sarasvuo podcastin kauden päätösjaksossa puhutaan kostamisesta, katkeruudesta ja anteeksiannosta. Ihmisellä on perusluonteinen tarve kokea sosiaalinen maailmamme vakaaksi ja oikeudenmukaiseksi. Siksi hyvästä teosta on seurattava hyvä teko, pahasta paha. Kosto ei kuitenkaan ole oikeasti suloinen – monin tutkimuksin on osoitettu, että kostajat voivat jälkikäteen huonommin kuin ne, joilla ei ollut tilaisuutta kostaa. Tämän jakson myötä Jari Sarasvuo podcast jää määrittelemättömän pituiselle tauolle. Oikein hyvää kesää kaikille!
Tutustu ja tilaa Fight Club: https://fightclub.fi
Ilmoittaudu maksuttomaan verkkovalmennukseeni 30.6.2024: https://trainershouse.fi/jarinpelkovalmennus
Wed, 19 Jun 2024 - 1h 02min - 48 - #42 – Kuinka hyvä olet vastustamaan houkutuksia?
Mikä erottaa tavallisen tallaajan todellisesta mestarista? Se ei ole synnynnäinen lahjakkuus, ei onnenkantamoinen tai ulkoisten olosuhteiden suosio. Se on kyky vastustaa houkutuksia. Ne hiipivät luoksemme kuin ovelat varjot, kuiskaten korvaamme helppoja nautintoja ja välittömiä tyydytyksiä. Mutta totuuden tiellä ei ole oikoteitä. Houkutusten vastustaminen ei ole itsensä kiduttamista, se on itsensä vapauttamista. Se on valinta, joka tehdään uudestaan ja uudestaan, joka ikinen päivä. Kun maailma ympärilläsi hukkuu hedonismin huumaan, pysy valppaana ja päätä, mikä todella palvelee sinun parastasi. Elämä on sarja luopumisia, ja suurin luopuminen on luopuminen siitä illuusiosta, että nautinto ja onni ovat sama asia.
Tutustu ja tilaa Fight Club osoitteessa fightclub.fi
Wed, 12 Jun 2024 - 55min - 46 - #41 – Miksi ilo on tuottavuuden salaisuus?
Kestävä tuottavuus ei synny kurinalaisuudesta, vaan ilosta. Kun teet innostavia juttuja innostavien ihmisten seurassa, saat vastineeksi energiaa, mikä puolestaan johtaa stressin vähenemiseen, parempaan palautumiseen ja tuottavuuden kasvuun.
Ilo on polttoainetta, jolla inhimillisen kukoistuksen koneisto käy.
Ulkoista myyntitapaamistenne sopiminen: trainershouse.fi/ignis
Wed, 05 Jun 2024 - 42min - 45 - #40 – Oletko suojautunut työsi katoamista vastaan?
Joskus ihmiset saivat palkkaa siitä, että he kuljettivat jäätä kylmäkaappeihin tai kävivät koputtelemassa kepeillä ikkunoihin aamuisin, että väki ymmärsi herätä tehdastöihin.
Sittemmin molemmat tarpeet on korvattu koneellisilla vaihtoehdoilla – joko jääkaapeilla ja pakastimilla tai herätyskelloilla ja kännyköillä.
Samoin pellot kynnettiin eläin- ja ihmisvoimalla, paikasta toiseen liikuttiin ilman polttomoottorin apua, ja tietoa etsittiin kirjoista informaatikkojen voimin, ei suinkaan Googlesta.
Nämä kehitysaskeleet ovat edellyttäneet sitä, että ihmiset keksivät uudelleen, mikä on ihmiselle mielekästä työtä. Mitä enemmän työtä korvataan joko automaation tai tekoälyn avulla, sitä luovemmin täytyy tarkastella sitä, mikä on inhimillisen työn rooli tulevaisuudessa.
Ihmisten tekemä työ on aina muuttunut, ja tulee luultavasti aina muuttumaan – kysymys on vain siitä, mikä osa työstä poistuu, ja mikä osa kehittyy.
Wed, 29 May 2024 - 52min - 44 - #39 – Miten kasvatat lapsesi niin, että muut ihmiset eivät inhoaisi heitä?
Nykyään puhutaan enemmän ja enemmän nuorten häiriökäyttäytymisestä. On kiusaamista, Ilkivaltaa, jengiytymistä, ryöstöjä ja pahoinpitelyjä. Tämän kevään muotia ovat olleet erityisesti tuhopoltot.
Kamalia asioita voi tapahtua kaikille perheille eikä kukaan voi kontrolloida lapsiaan täydellisesti. Häiriökäytöksen todennäköisyydet kuitenkin romahtavat vastuullisen vanhemmuuden kunnollisissa kodeissa.
Eräs kasvattamisen päämääristä on tehdä lapsista sivistyneitä. Sen yksi ilmentymä on kyky ja halu rakentaa ja suojella yhteistä maailmaa, ei tuhota ja tärvellä sitä.
Kasvata lapsesi niin, että muut eivät salaa tai ihan suoraan ala inhota lapsiasi. Kasvata lapsesi niin, että jaksaisit oikeasti rakastaa heitä.Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 22 May 2024 - 39min - 43 - #38 – Täydellisyyden tavoittelu turmelee ihmisen
Perfektionismi ei vie pitkälle. Täydellisyyden vaatimus on kuitenkin läsnä kulttuurissamme valitettavan usein. Tämä on johtanut esimerkiksi siihen, että virheiden myöntämisestä on tullut vaikeampaa ja vaikeampaa.
Omaa onnellisuuttaan ei kannata sitoa täydellisyyteen – ellei sitten jostain erityisestä syystä halua olla jatkuvasti onneton.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 15 May 2024 - 36min - 42 - #37 – Onko oman onnensa seppiä olemassa?
Kun ihminen hoitaa asiansa hyvin, seurauksena syntyvä hyvinvointi voi hyödyttää myös niitä, jotka ovat elämässään vähemmän onnekkaassa asemassa. Jos vapautamme mahdollisuuksia sitoaksemme vapautunutta potentiaalia johonkin tuottavaan ja yleishyödylliseen, on tuloksena monenlaista varallisuutta – esimerkiksi yhteishenkeä, osaamista, työtä, toimeliaisuutta ja kuntoutumista.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 08 May 2024 - 52min - 41 - #36 – Tiedätkö, mikä on keskinkertaisten kansallislaulu?
Meillä on tapana aliarvioida yksilön kykyä mukautua haasteisiinsa. Elämää ei kannata viettää onnettomana ja keskinkertaisena, eikä keskinkertaisuus tarkoita sitä, että olet huonompi verrattuna huippuihin, vaan suhteessa omaan mukavuusalueeseesi. Vain pienellä venymisellä voit saada aikaan ihmeitä.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 01 May 2024 - 1h 00min - 40 - #35 – Suostutko pysähtymään, katumaan ja muuttamaan mielesi?
Tietämättömyys on väkevä työkalu tiedon hankinnalle, mutta ainoastaan silloin, jos tiedät, että et tiedä. Ja sitäkin, minkä luulet ehkä tietäväsi, osaat viisaasti epäillä. Kun yrität järkeillä yli empiirisen, sorrut vääjäämättä illuusioon.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 24 Apr 2024 - 1h 09min - 39 - #34 – Saat elämässä sen, mihin et enää tyydy
Meillä on se, mitä siedämme ja saamme sen, mihin emme enää tyydy. Omia standardeja kannattaa tarkastella ja valita niistä ne, joiden nostamisesta olisi eniten iloa, apua ja hyötyä. Sitten näitä standardeja lähdetään korottamaan kestävällä tavalla – ja tämä tehdään todennäköisyyksistä, ei täydellisyydestä käsin.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 17 Apr 2024 - 36min - 38 - #33 – Kauniaisten virkaa tekevä Batman
Tarjolla moraalista sivistyskasvatusta. Käsittelyssä muun muassa:
Mistä johtuu, että suurin piirtein samoista lähtökohdista ponnistaneet saarivaltiot Singapore ja Jamaika ovat eri elintasoa mittaavilla mittareilla niin kaukana toisistaan? Mitä sveitsiläisiä käytösmalleja Suomessa olisi ehkä syytä kopioida? Kenen vastuulla on lasten kasvatus – ja onko vanhempi vastuussa lapsensa käytöksestä?Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 10 Apr 2024 - 49min - 37 - #32 – Miten luodaan hetkiä, jotka muuttavat ihmistä?
Meitä ja maailmankuvaamme määrittelevät erilaiset mieleen jäävät hetket: lyhyet kokemukset, jotka ovat sekä muistettavia että merkityksellisiä.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 03 Apr 2024 - 1h 09min - 36 - #31 – Jutteletko koskaan itsellesi? Kannattaisi.
Sisäinen äänemme voi joko palvella meitä tai haitata elämää. Se, miten tämän äänen kanssa onnistuu jutustelemaan tai neuvottelemaan, vaikuttaa pitkälti siihen, miten meidän lopulta käy.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 27 Mar 2024 - 44min - 35 - #30 – Kestääkö kanttisi vaikeita keskusteluja?
Harva meistä haluaa olla sellainen ihminen, jonka keskustelukyvykkyys pettää, kun käydään elämän vaikeita keskusteluja. Kun tällainen kohtaaminen lähestyy, voit valita kolmesta eri vaihtoehdosta:
1. Voit väistää keskustelua, jolloin asian käsittelemättömyys alkaa kasvaa korkoa.
2. Voit hoitaa keskustelun huonosti, jolloin vahinkoja on vaikea rajata.
3. Voit hoitaa keskustelun hyvin. Tämä on harvinaista, mutta äärimmäisen arvokasta.
Wed, 20 Mar 2024 - 58min - 34 - #29 – Kiireen puolustuspuhe
Kiire tarkoittaa aikapainetta, joka pyrkii päättämään valinnoistamme. Siksi tärkeistä asioista pitää tehdä kiireellisiä, jotta ne ensisijaistuisivat ja syrjäyttäisivät turhat asiat.
Se, joka kykenee tekemään kiireen alla keskittyneesti, yleensä voittaa. Sen sijaan, että kiire olisi vain haitta, kiire kannattaa nähdä virtana, joka tuottaa ihmiselle enemmän ja parempia vaihtoehtoja.
Tutustu ja hae mukaan Paskareissu-valmennusohjelmaan: trainershouse.fi/paskareissu24
Wed, 13 Mar 2024 - 41min - 33 - #28 – Miksi toiset pääsevät elämässään niin pitkälle?
Keskittyminen on raaka-ainetta kukoistukselle. Se, joka hallitsee huomiotaan, saa valita haluamansa elämän. Tutustu ja hae mukaan Paskareissu-valmennusohjelmaan: trainershouse.fi/paskareissu24
Wed, 06 Mar 2024 - 1h 02min - 31 - #27 – Arjen ahtaus johtuu tuhlatusta tulevaisuudesta
Tekemällä huonoja valintoja tänään, tuhlaat tulevaisuuttasi jo nyt. Jos siis arkesi on nyt ahdasta, olet todennäköisesti menneillä valinnoillasi vaikuttanut tilanteen kehittymiseen silloin, kun nykyhetki oli vielä tulevaisuutta. Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 28 Feb 2024 - 41min - 30 - #26 – Ystävyys antaa sen, minkä rakkaus lupaa, mutta ei pysty toimittamaan
Voimme ostaa ihmisen aikaa.
Voimme ostaa hänen fyysisen läsnäolonsa haluttuun paikkaan.
Voimme jopa ostaa hänen ammattitaitoaan.
Ystävyyttä emme kuitenkaan häneltä voi ostaa. Se meidän on ansaittava.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 21 Feb 2024 - 57min - 29 - #25 – Katseen alla annat parhaasi
Oletko huomannut, että suoriudut monista tehtävistä paremmin, kun sinua tarkkaillaan? Tietoisuus siitä, että olemme katseen alla vaikuttaa kohottavasti ihmisen motivaatioon johtaen suorituskyvyn paranemiseen. Esimerkiksi maailman parhaat biljardinpelaajat onnistuvat erityisen vaikeita lyöntejä harjoitellessaan noin 80 prosentin todennäköisyydellä. Kun heidät laitetaan lyömään samoja lyöntejä yleisön edessä, onnistumisprosentti nousee 90:een.
Usko tai älä, mutta tämä pätee ihmisten lisäksi vaikkapa torakoihin.
Vaan tietenkään asia ei ole aina näin – esimerkiksi luovaa työtä tehdessä ulkopuolisesta tarkkailijasta syntyy pääsääntöisesti pelkkää harmia.
--
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 14 Feb 2024 - 37min - 28 - #24 – Mistä syntyy vapautesi parempaan elämään?
Tässä jaksossa puhutaan köyhyydestä, vapaudesta ja vaurastumisesta. Vähän myös työttömyydestä ja työllistymisestä.
Jakson rakenne on seuraava: ensin tarjoillaan haaste maailmankuvallesi. Sitä seuraa helpotus minäkuvallesi.
Voi olla, että ensin toteutettava maailmankuvasi kuormitus osoittautuu luottamuksen luhistajaksi. Kaikki eivät valitettavasti kestä kuunnella todennettavia tosiseikkoja, jos ne riitelevät satujen kanssa.
Mutta jos kestät, seuraa jakson jälkimmäisellä puoliskolla hyvitys. Saat jotain, josta on sinulle henkilökohtaista hyötyä, vaikka tunnesyistä taistelisit faktoja vastaan.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 07 Feb 2024 - 1h 12min - 27 - #23 – Miten myötätuntoinen elämä vaikuttaa hyvinvointiisi?
Tässä Aamulenkki-klassikossa Jari pohtii myötätuntoa: mitä myötätunto on, miten myötätunto ihmisessä syntyy sekä millä tavoin myötätuntoinen elämä vaikuttaa hyvinvointiisi.
Spoileri: on mahdollista, että myötätuntoinen elämä ei ainakaan lyhyessä aikaikkunassa tarkasteltuna ole kaikista tehokkain ja tuloksekkain tapa elää. Yli ajan se kuitenkin tuottaa eniten hyvinvointikertymää sekä vähiten hyvinvointitappiota niin yksilölle itselleen kuin hänen läheisilleen sekä koko ympäröivälle yhteiskunnalle.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 31 Jan 2024 - 43min - 26 - #22 – Miksi luonteesi määrittää kohtalosi?
Senkin taulapää! Tällä kertaa pohditaan kykyjen ja luonteen välisiä eroja.
Luonne on ihmisen kykyjen suuri kerroin. Oletetaan, että kykyjen yleisin luku on 1. Tähän kategoriaan mahtuu siis suurin osa maailman ihmisistä. Niin sanotuilla vajaakykyisillä ihmisillä luku on 0,75, lahjakkailla 1,5. Nerokkaiksi mielletyillä ihmisillä se voi olla 2 tai jopa 3.
Nämä luvut ovat kuitenkin pähkinöitä ihmisen luonteeseen verrattuna, sillä yli ajan luonteen kerroin kykyihin voi olla 10, 20 tai jopa vielä tätä enemmän.
Otetaan esimerkiksi luonteenpiirre sinnikkyys, sillä se on yksi tärkeimmistä menestystä ennustavista ominaisuuksista. Sinnikkyys tekee erilaisista tavoitteista kestävyyslajin keskinkertaisellekin ihmiselle. Jos kestät kuormitusta ja takaiskuja, voittosi on lähestulkoon varma.
Mutta miksi Jari kutsui sinua taulapääksi? Ota selvää kuuntelemalla jakso. Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 24 Jan 2024 - 1h 13min - 25 - #21 – Saatat pyytää anteeksi väärin
Tässä jaksossa Jari puhuu anteeksi pyytämisestä ja anteeksi antamisesta. Ehkä meidän olisi syytä dubata jakso saksaksi ja lähettää se Münchenin Waldperlachin lähiöön Kernien ja Benschien perheille. Siellä nimittäin olisi tarvetta kyseiselle osaamiselle. Kukaan ei ole ihan varma, mistä Kern–Bensch-kahakka alkoi, mutta ensimmäisen oikeuskäsittelyyn asti päätyneen kiistan juurisyy oli liian lähelle aitaa istutettu seljapensas. Sittemmin saman paritalon puolikkaita asuttavien perheiden kärhämän keskipisteessä ovat olleet liian korkea aita, aidan päällä oleva piikkilankainstallaatio, puihin kiinnitetyt valvontakamerat, luvatta pihalla oleilu ja lukemattomat muut pienemmät tai suuremmat kaunat. Benschit joutuivat asentamaan ikkunoihinsa lautoja, jotta niitä ei heiteltäisi rikki kivillä. Vastapalvelukseksi he soittivat stereoistaan täysillä musiikkia läpi yön, mitä ei Kerneillä arvostettu. Paikallisella poliisiasemalla konstaapelit alkoivat saada hepulikohtauksia, jos joku edes mainitsi perheiden nimet. Kaiken kaikkiaan perheiden kiista kesti yli viisitoista vuotta – mikäli se edes päättyi. Varmuutta siitä, onko naapurisopua vieläkään saavutettu, ei ole. (Jos satut tietämään, kerro meillekin) Luultavasti molempien perheiden elämä olisi ollut paljon helpompaa, jos jompikumpi – tai molemmat – olisivat vain muuttaneet pois. Tai sitten he olisivat voineet harjoitella anteeksi pyytämistä ja antamista.
Wed, 17 Jan 2024 - 47min - 24 - #20 – Oletkohan suurisieluisuudella siunattu?
Vuoden ensimmäisessä videomuotoisessa podcastissa Jarin tarkoitus on edistää sinussa megalopsychiaa eli suurisieluisuutta.
Mitä se sellainen suurisieluisuus on? Se on kykyä toimia suuresti ja jalomielisesti eritoten etiikan, moraalin ja kunnian periaatteiden kautta.
Megalopsychia-ihminen on omistautunut korkeille ihanteille. Megalopsychian kehittäminen vaatii jatkuva ponnistelua ja sitoutumista. Se on matka, joka vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja jatkuvaa omistautumista itsensä parantamiseen.
Suurisieluisuuden ohella Jari kertoo sinulle muun muassa neurooseista, ihmisen evoluutiosta sekä megalomaniasta.
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 10 Jan 2024 - 56min - 23 - #19 – Valta. Mitä jokaisen tulisi siitä tietää?
Kaikenlaisen hyvinvoinnin kulmakivi on tunne hallinnasta. Joskus ihminen kokee, ettei hän kykene vaikuttamaan elämänsä kulkuun ja olosuhteisiin, vaan elämä tapahtuu tylysti hänelle. Ihmiselle on välttämätöntä kokemus siitä, että oman elämänsä piirissä valta on hänellä.
Jos ihminen kokee, että hänellä ei ole valtaa, hän kärsii voimattomuudesta, eräänlaisesta valta-anemiasta. Silloin on vaikea antaa parastaan maailmalle. Silloin kokemus elämästä kiteytyy sanaan stressi.
Valta on kyky muuttaa toisten ihmisten tiloja ja olosuhteita. Sitä kautta syntyy myös valta itseen. Tästä seuraa globalisoituneessa maailmassa jonkinasteista vaikutusvaltaa lähes jokaiseen ihmiskunnan jäseneen.
Gandhi esitti vallan suhteen kauniin toiveen: sinä päivänä kuin rakkauden valta ylittää rakkauden valtaan, maailma on tunteva rauhan. Vaikka Gandhin rukous saattaa kuulostaa naiivilta, historian valossa olemme edistyneet tässä. Vaan kuinka käy seuraavien vuosikymmenien aikana? Se saattaa yllättäen riippua sinunkin suhteestasi valtaan. Pienet voimat kasautuvat lopulta suuriksi voimiksi.
Tutustu ja osallistu PVTT10-valmennukseen osoitteessa https://trainershouse.fi/pvtt10
Tule mukaan loppiaisen verkkovalmennukseen: https://trainershouse.fi/vuosi2024
Tue, 02 Jan 2024 - 57min - 22 - #18 – Tarkastele elämääsi kirjoittamalla säännöllisesti
Vuoden viimeisessä Jari Sarasvuo podcastissa puhutaan päiväkirjan hyödyntämisestä elämän muotoilun työkaluna.
Asioiden kirjoittaminen paperille on erinomainen tapa tarkastella omia ajatuksia ja oletuksia. Jos ajatuksia ei kirjoita ylös, aivot keksivät lähes aina jonkin keinon selittää musta valkoiseksi. Vasta, kun ajatuksen saa vangittua pysyvään muotoon, voi sitä alkaa tarkastella luotettavasti. Usein tästä tarkastelusta seuraa oivalluksia, jotka tekevät elämästä paitsi helpompaa, myös palkitsevampaa.
Vinkkinä: jos et päiväkirjaa vielä kirjoita, vuodenvaihde on mitä mainioin paikka aloittaa.
Tutustu ja osallistu PVTT10-valmennukseen osoitteessa https://trainershouse.fi/pvtt10
Tule mukaan loppiaisen verkkovalmennukseen: https://trainershouse.fi/vuosi2024
Tue, 26 Dec 2023 - 46min - 20 - #17 – Uskallatkohan antautua auktoriteetin edessä?
Vuoden viimeisessä videoidussa Jari Sarasvuo podcastissa puhutaan auktoriteetistä ja auktoriteetin edessä antautumisesta. Jos haluat oppia jotain todella tärkeää ja arvokasta, sinun täytyy uskaltaa antautua haasteelle ja opetukselle. Oppimisprosessissa ihminen voi nimittäin olla joko subjekti tai objekti. Subjektina hän on voiman- ja vallankäytön sekä itseilmaisun lähde. Subjektilla on sosiaalinen asema, josta käsin hän saa käyttää kerryttämäänsä valtaa. Objekti taas on vallankäytön kohde. Objektilla ei ole subjektin oikeuksia, vaan hänen täytyy mukautua tilanteeseen ja auktoriteetin ohjaukseen. Kun ihminen suostuu haasteensa edessä objektiksi, hän alkaa oppia. Jos oppi menee tarpeeksi hyvin perille, objektista itsestään tulee lopulta subjekti – oppilaasta opettaja. PS. Legendaarinen Puolita vitutus, tuplaa tulokset -verkkovalmennus starttaa jo kymmenennen kierroksensa sunnuntaina 7.1.2024. Tutustu ja osallistu valmennukseen osoitteessa https://trainershouse.fi/pvtt10
Wed, 20 Dec 2023 - 55min - 18 - #16 – Mitkä työt ovat toisia arvokkaampia?
Tämän Siirtymäriitti-klassikon Jari teki keväällä 2022, kun julkisen sektorin palkankorotuskeskustelu oli kiivaimmillaan. Se on kuitenkin teemoiltaan ajankohtainen tänäkin päivänä.
Jos premissi on se, että yhteiskunnan rakentaminen on ihmisen työ, millä töillä on suurin vipuvaikutus vakaan yhteiskunnan ylläpidossa ja jatkuvuudessa? Jarin mielestä joukosta erottuu kolme tiettyä ammattikuntaa. Näiden kolmen työn tekemisestä maksettava korvaus ei kuitenkaan ole linjassa niiden merkittävyyden kanssa.
Asia pitäisi korjata, mutta rahaa siihen täytyisi löytyä miljardikaupalla. Mistä nämä rahat? Sitä Jari pohtii tässä klassikkojaksossa.
Tutustu ja osallistu PVTT10-valmennukseen: trainershouse.fi/pvtt10
Wed, 13 Dec 2023 - 52min - 17 - #15 – Mistä muusta kuin ihmisestä varjo todistaa?
Nyt puhutaan valosta (ei fyysisestä vaan metaforisesta), luottamuksesta, valinnoista ja valintojen seurauksista.
Jaksossa Jari pohtii esimerkiksi sitä, miten valo ihmiseen syttyy itse asiassa synnistä. Jari esittää myös ajatusleikin, jonka avulla voit hahmottaa, kuinka lyhyt ihmiskunnan historia itse asiassa onkaan sekä kuinka pitkä tulevaisuus meillä lajina vielä voi olla, jos teemme oikeita ratkaisuja ja valintoja.
Wed, 06 Dec 2023 - 54min - 16 - #14 – Burnout on nyky-yhteiskunnan polttoaine
Kaksi viikkoa sitten julkaistussa Aamulenkki-klassikossa Jari palveli heitä, joilla ei ole töitä. Nyt on aika palvella niitä, joilla on liikaa töitä. Tällä kertaa puhutaan siis työssä jaksamisesta, burnoutista, boreoutista sekä rasituksen ja palautumisen merkityksestä. Jos et jaksa kuunnella koko jaksoa, ota mukaan edes nämä kaksi tärkeää ohjetta: 1. Vähennä työssäsi tahattomien katkojen määrää ja lisää tarkoituksenmukaisten taukojen määrää. Mitä ovat tahattomat katkot? No, esimerkiksi sitä, kun mielesi harhailee Instagramiin sen sijaan että tekisit, mitä oli tarkoitus. 2. Suojele tärkeintä tekemistäsi. Sovi työkavereidesi kanssa, että tiettynä aikana sinua ei saa häiritä, jotta saat päivän tärkeimmän tehtävän hoidettua keskittyneesti ja laadukkaasti.
Wed, 29 Nov 2023 - 58min - 15 - #13 – Uhraatko tarpeeksi sille, mikä elämässäsi on pyhää?
Elämäsi tärkeimmät asiat ovat harvoin oman päätösvaltasi piirissä. Terveys, parisuhde, toimeentulo, lasten hyvinvointi... Asioita, joita todennäköisesti haluat vaalia, mutta todellisuudessa ne eivät ole valtasi alla.
Se, mikä elämässä on pyhää, kutsuu uhraukseen. Uhrauksen ydinajatus on, että joudut laittamaan panoksia pöytään vailla takeita siitä, että panostuksesi joskus palkitaan. Kun kuitenkin panostat paljon ja pitkäjänteisesti, on yli ajan todennäköistä, että se, mitä uhraamisesta saat, on enemmän kuin mitä olet laittanut peliin.
Wed, 22 Nov 2023 - 56min - 14 - #12 – Miten töitä hankitaan?
Tässä Aamulenkki-klassikossa Jari kertoo sinulle työstä, työn antamisesta, työn saamisesta sekä töiden hankkimisesta. Yhä suurempi ihmisistä on ainaisella koeajalla – luottamus ansaitaan pieninä työnäytteinä kerrallaan. Täytyy aloittaa vaatimattomista ja vähäisistä tehtävistä, jotta aikanaan uskottaisiin vastuullisia tehtäviä. Jakso on omistettu erityisesti niille, joilla töitä ei vielä ole sekä heille, jotka haluaisivat löytää itselleen parempia hommia.
Wed, 15 Nov 2023 - 1h 21min - 13 - #11 – Miksi tapa vie tavoitteeseen itsekuria paremmin?
On aika puhua aikaansaamisesta. Ihminen voi tehdä mitä hän tahtoo, mutta ihminen ei voi tahtoa mitä hän tahtoo. Jos tavat eivät tue tekemistäsi, yksittäiset "nyt otan itseäni niskasta kiinni" -ryhtiliikkeet ovat ohi yhtä nopeasti kuin ne alkoivat.
Jaksossa Jari muun muassa paljastaa, miten kehittämällä itseäsi yhden (1) prosentin verran viikossa, voit 38-kertaistaa osaamispääomasi seitsemässä vuodessa.
Vaihtoehtoisesti taantumalla tekemisessäsi yhden (1) prosentin viikossa, on alkuperäisestä osaamisestasi seitsemän vuoden kuluttua jäljellä enää murto-osa.
Wed, 08 Nov 2023 - 1h 01min - 11 - #10 – Kyky keskittyä on tämän vuosisadan tärkein taito
Tässä Business Mojo -klassikkojaksossa Jari tarkastelee keskittymiskykyä ja sitä, miten se on tämän päivän yhteiskunnassa yhä tärkeämpi taito. Sinullekin on varmasti tuttu sellainen tilanne, että luet jotain (kirjaa, artikkelia, raporttia tms.) ja yhtäkkiä huomaatkin, että et muista edellisestä sivusta yhtään mitään. Tai sitten olet havahtunut arjessa siihen, että teet jotain, mutta et muista yhtään miksi – tai mitä seuraavaksi pitikään olla tekemässä. Näissä tilanteissa on useimmiten kyse siitä, että olet ylittänyt tarkkaavaisuusjaksosi. Toisin sanoen keskittymiskyvyltäsi on loppunut polttoaine. Mitä paremmin osaat työsi suunnitella ja valmistella, sitä vähemmän energiaa kuluu huomion suuntaamiseen (koska tiedät, mitä olet tekemässä) ja jakamiseen (koska tiedät, mitä olet tekemässä), ja sitä enemmän energiaa jää tarkkaavaisuuden ylläpitämiseen ja keskittyneeseen työntekoon.
Wed, 01 Nov 2023 - 56min - 10 - #9 – Katuminen on ihmisyyden synkkä supervoima
Olet varmasti joskus kuullut, miten joku toteaa, että hän ei vaihtaisi elämästään päivääkään. Olet saattanut miettiä niin jopa itse. Ei kannattaisi, sillä kyseessä on mielen defenssi, puolustusmekanismin muoto, jolla suojelemme haurasta psyykettämme. Todellisuudessa jokaisella ihmisellä on elämässään asioita, joita kannattaisi katua.
Katuminen kehittää ihmistä. Se antaa asioille merkityksiä sekä auttaa tekemään parempia päätöksiä. Parhaimmillaan katuminen voi johtaa trauman jälkeiseen kasvuun, joka muuten olisi jäänyt toteutumatta. Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 25 Oct 2023 - 1h 01min - 9 - #8 – Itseluottamus ilman itse-epäilyä on tuhoisaaWed, 18 Oct 2023 - 40min
- 8 - #7 – Järkevyys ei suojaa typeryydeltä
Tuntuuko sinusta koskaan, että olisit tomppeli? Jos ei tunnu, on aika huolestua. Se nimittäin tarkoittaa, että olet menettänyt kykysi havainnoida, että on olemassa asioita, joista et itse asiassa ymmärrä oikeastaan mitään.
Tämänkertaisessa jaksossa Jari pohtii irrationaalisuutta ja erityisesti sitä, onko perusteltua maksaa huippujohtajille parhaimmillaan yli satakertaisia palkkioita rivityöntekijöihin verrattuna, jotta johtajat sitoutuisivat ja onnistuisivat työssään. Vai olisiko olemassa joku toinen, parempi tapa motivoida ihmistä? Usko tai älä, tätä on tutkittu muun muassa rottien, ammattikoripalloilijoiden ja intialaisten avulla.
Wed, 11 Oct 2023 - 55min - 7 - #6 – Miksi kateelliset eivät edisty elämässään?
Tämän viikon klassikkojaksona julkaisemme Mojo Mornings -podcastin jakson, jossa Jari käsittelee vaikeaa mutta hyödyllistä aihetta, kateutta.
Tätä tallennetta tehdessään Jari oli lukenut pohjatyöksi Robert Greenen kirjan The Laws of Human Nature. Greenen kirjoitusmetodi on kertoa tarinoita historiallisista henkilöistä, joiden käänteistä ja kohtaloista voimme itse kukin oppia. Niinpä myös Jari kertoo sinulle kateudesta tarinoita hyödyntäen.
Kysy Jarilta, Jari vastaa tulevissa jaksoissa: https://jarisarasvuo.fi/kysy
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 04 Oct 2023 - 40min - 6 - #5 – Kapinalliset ovat edistyksen ehto
Tämänkertaisessa jaksossa Jari pohtii kapinallisuutta – mikä sitä synnyttää ja mitä se aiheuttaa.
Usko tai älä, yksi merkittävimmistä kapinallisuutta ennustavista tekijöistä on se, kuinka monta vanhempaa sisarusta ihmisellä on.
Perhedynamiikan ja kapinallisuuden yhteyden lisäksi Jari pohtii sääntöjen selittämisen ja sääntöjen asettamisen suhdetta sekä sitä, miksi aktivismissa maltillisuudella pääsee pidemmälle kuin radikalismilla.
Kysy Jarilta, Jari vastaa tulevissa jaksoissa: https://jarisarasvuo.fi/kysy
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 27 Sep 2023 - 57min - 5 - #4 – Onnellisuuden ja menestyksen suhde
Hei, ystävä. Ei aina uutta, vaan uudestaan. Tällä viikolla julkaisemme arkistoista Mojo Mornings -podcastin jakson, jossa Jari käsittelee menestyksen ja onnellisuuden suhdetta. Tämä kyseinen jakso synnytti julkaisunsa aikaan jonkin verran keskustelua, koska kävelypodcastia tuottaessaan Jari kohtasi rouvan, jonka kanssa hänellä oli eriävät kannat siitä, miten yhteiseen omaisuuteemme eli luontoon pitää suhtautua. Siitäkin selvittiin.
Wed, 20 Sep 2023 - 46min - 4 - #3 – Onko kaikilla oikeus armoon?
Koska tuomiota antavan omien kainaloiden tulee kostua.
Tässä jaksossa Jari käsittelee armoa, anteeksiantoa ja katumusta. Viitekehyksenä toimii viime aikoina paljon julkisuutta saaneet SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärven vanhat synnit. Jari soitti Näkkäläjärvelle ja selvitti, mitä tapahtumien taustalta löytyy sekä kuinka aitoa hänen katumuksensa on.
Kuuntele nyt – mukaan mahtuu niin kuumottavia käänteitä kuin painavaa asiaa.Kysy Jarilta, Jari vastaa tulevissa jaksoissa: https://jarisarasvuo.fi/kysy
Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 13 Sep 2023 - 57min - 2 - #2 – Vastuussa on kyse kontrollista
Me emme ole syyllisiä siihen, millainen elämämme on tänään, mutta me olemme vastuussa siitä, millainen se on tulevaisuudessa. Tässä jaksossa Jari tarkastelee vastuun tematiikkaa – ja kyseenalaistaa merkittävän osan viimeisten vuosikymmenten aikana oppimaansa. Kysy Jarilta, Jari vastaa tulevissa jaksoissa: https://jarisarasvuo.fi/kysy Kuuntele ja tilaa Spotifyssa: https://open.spotify.com/show/6iWCY1wgO1TB94MCaoBycR Kuuntele ja tilaa Apple Podcastsissa: https://podcasts.apple.com/us/podcast/jari-sarasvuo-podcast/id1705011676 Hae paikkaa Jari Sarasvuon maksuttomassa Tienhaara-aamuvalmennuksessa: https://jarisarasvuo.fi/tienhaara
Wed, 06 Sep 2023 - 57min - 1 - #1 – Yleisön pyynnöstä: Jari Sarasvuo podcast
Yle Puheen Jari Sarasvuo -monologeja on kuunneltu miljoonia kertoja. Ohjelman paluuta on pyydetty vuosikausia. Nyt on aika julkaista uusia Jari Sarasvuo -monologeja.
Tämä on Jari Sarasvuo podcast – suosikkipalvelussasi joka keskiviikko.
Voit osallistua ohjelman tekemiseen kysymällä Jarilta kysymyksiä: jarisarasvuo.fi/kysy.
Wed, 30 Aug 2023 - 18min
Podcasts similares a Jari Sarasvuo podcast
- ALEXEY ROMEO - White Knight ALEXEY ROMEO
- Antin koulumatka Antti Holma/ Podme
- Euro Nation Euro Nation
- The Five FOX News Radio
- Tiedekulma podcast Helsingin yliopisto
- Hollywoodin Rikosrekisteri Hollywoodin Rikosrekisteri
- ایران در گذر زمان (نمایشِ تاریخ ایران) http://radionamayesh.ir/
- RIX MorronZoo I LIKE RADIO
- Ammattina rikos Iltalehti
- Autoradio Iltalehti
- Politiikan puskaradio Iltalehti
- Jäljillä Jäljillä/ Podme
- KAHELI KAHELI
- Somna med Henrik Kirinaja | Acast
- Paha syntyi Pohjolassa Lilli
- Mighty Finland Podcast Mighty Finland
- Moottoripodi Moottorimedia
- Nikotellen Niko Saarinen/ Podme
- Murhakertomuksia Podimo
- Lasten sadut Podplay
- Radio Pooki RadioPlay Suomi
- Rikosarvoitukset Rikosarvoitukset
- Les auditeurs ont la parole RTL
- Raamattu tänään tzadik
Otros podcasts de Educación
- Learning English Conversations BBC Radio
- Entrez dans l'Histoire RTL
- Choses à Savoir - Culture générale Choses à Savoir
- Nauka To Lubię Tomasz Rożek
- Radio Naukowe Radio Naukowe - Karolina Głowacka
- Easy German: Learn German with native speakers | Deutsch lernen mit Muttersprachlern Cari, Manuel und das Team von Easy German
- 6 Minute English BBC Radio
- Learn Finnish Help Me Learn
- Historiepodden Acast
- Voi hyvin -meditaatiot A-lehdet
- Podcast Historyczny Rafał Sadowski
- TED Talks Daily TED
- Neugier - Schlauer werden durch Wissenschaft. Der Wissenschaftspodcast der FH JOANNEUM
- MovarekhPodcast احمدهاشمی احمد هاشمی
- Historia.nu med Urban Lindstedt Historiska Media | Acast
- Deutsch lernen - Deutsch-D1-Audio-Erlebnis Deutsch D1
- Slow German Annik Rubens
- Άκου την επιστήμη lifo podcasts
- Education - VOA Learning English VOA Learning English
- Deutsch Podcast - Deutsch lernen Deutsch-Podcast