Filtrar por género

Rural

Rural

RFI România

Agricultura europeană trece prin schimbări profunde. Reforma politicii agricole comune modifică paradigme vechi.

40 - Comisia evaluează spațiul rural. Jurnal rural european
0:00 / 0:00
1x
  • 40 - Comisia evaluează spațiul rural. Jurnal rural european

    Comisia Europeană a publicat primul său raport privind punerea în aplicare a inițiativei „Viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE”. Documentul, prezentat Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor, prezintă un bilanț al acțiunilor desfășurate de la lansarea Pactului rural, din 2021, și câteva teme de reflecție pentru conturarea viitoarelor politici europene după 2027, respectiv politica agricolă comună și programele complementare de sprijin.

    Raportul Executivului european trece în revistă indicatorii actuali reprezentativi pentru zonele și regiunile rurale din statele membre. Iată câteva exemple:

    Îmbătrânirea demografică este mai rapidă în regiunile rurale decât în mediul urban, din cauza migrației și a creșterii naturale mai lente a populației. În perioada 2019 – 2022, ponderea populației cu vârste de peste 65 de ani a crescut cu 1,1 puncte procentuale, în regiunile rurale. Fenomenul îngrijorează, pentru că spațiul rural asigură securitatea alimentară a continentului, acoperind 77% din terenurile destinate agriculturii și 79% din pădurile și zonele naturale.

    Numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, numiți statistic NEETs, crește în rândul populației din satele europene, iar femeile tinere din această categorie înregistrează cea mai mare dinamică.

    În schimb, mediul rural este un catalizator al tranziției energetice. 72% din energia produsă din surse regenerabile provine din zonele rurale ale Uniunii Europene și se estimează că 78% din potențial este încă neexploatat. De asemenea, se observă o îmbunătățire a competențelor digitale de bază în mediul rural și o tendință de creștere a numărului de persoane care dobândesc noile aptitudini, deși decalajul față de orașe este același din 2021, cu 15 puncte procentuale sub nivelul zonelor urbane.

     

    Fermierii au obținut simplificarea PAC

    Săptămâna trecută, reprezentanții statelor membre în cadrul Comitetului special pentru agricultură au aprobat măsurile de simplificare a politicii agricole comune (PAC) propuse de Comisia Europeană, ca răspuns la preocupările exprimate de mediul agricol, un demers salutat de sindicatul fermierilor europeni, Copa-Cogeca, într-un comunicat de presă.

    Măsurile nu modifică principalele obiective ale PAC, ci oferă flexibilitate fermierilor pentru a-și putea adapta practicile și a răspunde într-un mod durabil la presiunile climatice, la instabilitatea geopolitică și incertitudinile pieței, precizează comunicatul organizației agricultorilor europeni.

    Revizuirea anumitor acte de bază ale politicii agricole comune urmărește simplificarea, reducerea sarcinii administrative și asigurarea unei mai mari flexibilități în ceea ce privește respectarea de către fermieri a anumitor condiționalități de mediu legate de accesarea subvențiilor PAC, precum și scutirea fermelor mici, care dețin mai puțin de 10 hectare, de controale și sancțiuni aferente cerințelor de condiționalitate.

    Propunerile urmează să fie adoptate de Parlamentul European, și se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în ultima decadă a lunii aprilie, iar apoi de Consiliu. Se preconizează că modificările vor intra în vigoare până la sfârșitul lunii mai.

     

    Legea privind noile tehnici genomice și restaurarea naturii, în impas

    Aprobarea legislației care relaxează regulile privind noile tehnici genomice (NTG) va trebui să aștepte până la următorul mandat legislativ, a confirmat ministrul belgian al agriculturii, David Clarinval, în marja Consiliului pentru Agricultură și Pescuit de marți, 26 martie, scrie publicația Euractiv. El a spus totuși că președinția belgiană va continua să lucreze pentru a ajunge la o poziție comună între țările Uniunii Europene în perioada rămasă până la sfârșitul mandatului.

    Negocierile pe marginea propunerii de regulament au rămas blocate în Consiliu din decembrie anul trecut. Printre punctele controversate la nivelul statelor membre sunt brevetele pentru plantele NTG, împărțirea produselor în două categorii și normele de etichetare.

    Adoptarea legii privind refacerea naturii este, de asemenea, în impas, după eliminarea votului de pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor mediului de la începutul săptămânii trecute, ca urmare a retragerii sprijinului de către Ungaria și a pierderii majorității oricum aflată la limita susținerii politicii de mediu.

    Textul de lege asupra căruia Consiliul și Parlamentul ajunseseră la un acord provizoriu aduce noi norme pentru refacerea a cel puțin 20% din zonele terestre și maritime ale Uniunii Europene până în anul 2030 și este o parte importantă a Strategiei pentru biodiversitate.

    Euronews scrie că amânarea votului asupra Legii restaurării naturii este consecința protestelor larg răspândite ale fermierilor, care au insuflat prudență suplimentară în țările UE și teama guvernelor naționale de a fi privite că acționează în dauna intereselor agricole.

     

    Sorgul, o cultură care prinde teren

    Franța este cel mai mare producător european de sorg-boabe și sorg furajer, iar în ultimii ani suprafețele destinate acestei culturi s-au extins semnificativ datorită cererii în creștere. Producția estimată pentru anul 2023 se cifrează la 320.000 de tone și mai mult de jumătate a fost vândută pe piețele Uniunii Europene, în principal în Spania, care absoarbe două treimi din exporturile franceze de sorg. Alte destinații sunt Belgia, Țările de Jos, Italia și Marea Britanie, potrivit organizației interprofesionale europene a sorgului, Sorghum ID. Producția de sorg a Franței este utilizată, în special, pentru furaje.

    În Polonia, se preconizează că această cultură, în prezent nesemnificativă, se va dezvolta pentru a fi utilizată ca materie primă în instalațiile de producere a biogazului, alături de porumb și alte reziduuri agricole. Printre avantajele sorgului sunt rezistența la secetă și ritmul rapid de creștere.

    În Uniunea Europeană se produc peste 800.000 de tone de sorg, anual, iar Franța și Italia au cea mai mare contribuție, cu aproximativ 550.000 de tone.

    Tue, 07 May 2024
  • 39 - Comisia propune creșterea utilizării produselor RENURE. Jurnal rural european

    Comisia Europeană propune creșterea utilizării în agricultură a gunoiului de grajd prelucrat, în demersul său de revizuire a Directivei Nitraților, introdusă în anul 1991 cu scopul de a proteja apele împotriva poluării cu produse chimice provenite din surse agricole.

    Inițiativa, lansată în data de 19 aprilie a.c., se află în dezbatere publică pentru patru săptămâni, până la 17 mai, și vizează, între altele, creșterea utilizării fertilizanților obținuți pe bază de gunoi de grajd (produsele RENURE) peste limita stabilită de normele în vigoare, de 170 de kilograme de azot la hectar.

    Potrivit proiectului Comisiei, folosirea gunoiului de grajd și a gunoiului de grajd procesat ar putea reduce expunerea fermierilor la prețurile volatile ale îngrășămintelor minerale. În plus, ar putea contribui la reducerea costurilor aferente colectării și depozitării dejecţiilor animaliere.

    Soluția propusă de Executivul european a fost salutată de marile organizații de fermieri, care cer acum măsuri similare cu privire la digestat, dar contestată de Biroul European de Mediu, care a descris-o drept „un alt cadou pentru fermieri” în absența unor studii de impact, potrivit publicației online Euractiv.

    În primul trimestru al anului trecut, pe fondul crizei fertilizanților, al prețurilor ridicate și al dependenței blocului comun de produsele rusești, o rezoluție depusă de eurodeputatul Norbert Lins, în numele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, cerea Executivului să evalueze efectele utilizării gunoiului de grajd prelucrat și să-l redefinească, iar apeluri în acest sens au fost transmise de mai multe state membre, printre care Țările de Jos, Danemarca, Italia, și reiterate, recent, de fermierii olandezi. Examinarea legislației actuale este în curs și va ține cont de rezultatul unei consultări publice la care au fost invitate să participe toate părțile interesate, în perioada decembrie 2023 – martie 2024, însă Comisia a decis să lanseze o soluție provizorie, până la definitivarea evaluării.

     

    Consultări privind viitorul ajutoarelor de stat în sectorul agricol primar

    Țările Uniunii Europene sunt chemate să-și exprime opiniile cu privire la proiectul de prelungire a perioadei de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat adresate sectorului agricol primar și, implicit, a secțiunii aferente din Cadrul temporar de criză și de tranziție instituit după invadarea Ucrainei de către Rusia. „Această prelungire va permite statelor membre să continue să le furnizeze fermierilor cuantumuri limitate ale ajutoarelor, acolo unde este necesar, și să se asigure că măsurile de sprijin pentru situații de criză sunt puse în aplicare în mod eficace”, transmite Executivul de la Bruxelles într-un comunicat de presă.

    La reuniunea Consiliului European din ultima decadă a lunii martie, șefii de stat și de guvern i-au recomandat Comisiei să proiecteze măsuri de sprijin suplimentar pentru fermierii din blocul comun, sugerând extinderea Cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat (TCTF) după luna iunie 2024. Într-un sondaj al Comisiei din 27 martie privind expirarea unor părți din TCTF, statele membre au subliniat că perturbările pieței apărute în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei persistă și afectează în special sectorul agricol primar, care se confruntă cu provocări importante și se află sub presiune financiară. În acest context, Comisia a elaborat o propunere de prelungire limitată a cadrului care relaxează normele de acordare a ajutoarelor de stat și intenționează să adopte cât mai curând posibil modificările, ținând seama de feedbackul primit de la statele membre, se mai arată în comunicatul Executivului european.

     

    Sondaj privind simplificarea normelor PAC, rezultate preliminare

    Rezultatele preliminare ale sondajului privind simplificarea normelor politicii agricole comune (PAC) și clarificarea surselor de complexitate arată că o treime dintre fermierii intervievați lucrează mai mult de șase zile pe an pentru sarcinile administrative, pentru 24% timpul necesar este de cinci până la șase zile, iar pentru 38% de una până la patru zile lucrătoare, informează Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene (DG Agri). Majoritatea fermierilor care au participat la sondaj (78%) apelează la un ajutor extern pentru a-și pregăti și depune cererea de subvenții PAC. Ajutorul este oferit fie de asociații de fermieri și cooperative (în 36% din cazuri), fie de societăți private, precum firme de consultanță sau bănci (25%), sau de autorități publice (18%).

    Jumătate dintre respondenții care solicită sprijin PAC nu utilizează dispozitive mobile pentru a transmite autorităților fotografii marcate geografic, iar din cei 50% care le folosesc, aproximativ jumătate invocă probleme, considerând, în special, că sunt consumatoare de timp, că sunt dificil de utilizat sau că lipsește feedbackul cu privire la acuratețea imaginilor furnizate. În privința controalelor la fața locului, în ultimii trei ani, 36% dintre exploatațiile incluse în anchetă au fost vizitate o singură dată, în timp ce 16% dintre ferme au primit cel puțin trei vizite, însă nu obligatoriu în legătură cu PAC, iar pregătirea acestor controale necesită între o jumătate de zi și o zi de lucru pentru 63% dintre agricultorii verificați.

    Sondajul a fost realizat în perioada 7 martie-8 aprilie a.c. la inițiativa Comisiei Europene și a colectat aproape 27.000 de răspunsuri. O analiză detaliată a cercetării va fi disponibilă în a doua jumătate a anului.

     

    10 ani de la lansarea primului observator european al piețelor agricole

    Primul observator european al piețelor agricole a sărbătorit săptămâna trecută, în data de 16 aprilie, cea de-a 10-a aniversare. Este vorba despre Observatorul pieței laptelui înființat în anul 2014 de Comisia Europeană, cu un an înainte de încheierea regimului cotelor de lapte, informează Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri). De atunci, a servit ca model pentru mai multe sectoare, precum al cărnii, al zahărului, al culturilor, fructelor și legumelor, vinului, îngrășămintelor și pentru Observatorul lanțului alimentar a cărei lansare este așteptată în luna iulie a.c.

    DG Agri marchează aniversarea Observatorului laptelui trecând în revistă avantajele înființării acestuia pentru sectorul de profil din Uniunea Europeană, în care activează aproximativ 530.000 de ferme, majoritatea de familie, și pentru actorii din lanțul de aprovizionare cu lapte și produse lactate. Observatorul oferă o imagine asupra producției, asupra prețurilor, asupra dezvoltării sectorului de procesare și comerțului cu principalele produse lactate, de asemenea, transmite analize pe termen scurt, în timp util.

    Iată câteva exemple care arată volumul schimburilor comerciale ale României cu produse lactate, pe relația intracomunitară. În anul 2023, vânzările de unt din România pe piețele statelor membre au totalizat o sută de tone și au fost efectuate în principal în Bulgaria, dar cumpărările au depășit 16.100 tone, cele mai mari cantități provenind din Polonia (aproape 6.300 tone) și Germania (3.400 tone). În aceeași perioadă, operatorii comerciali locali au livrat 15.000 de tone de brânză în Uniunea Europeană, în special în Grecia și în Italia, dar achizițiile s-au cifrat la 109.500 tone, principalii furnizori fiind Germania, Polonia și Italia. 

    Tue, 07 May 2024
  • 38 - Țările UE raportează primele rezultate ale aplicării Planurilor Strategice PAC. Jurnal rural

    Pentru prima dată de la implementarea actualei politici agricole comune (PAC), reuniunea miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, din 29 aprilie, de la Luxemburg, include pe agendă dezbaterea privind rezultatele obținute de statele membre în aplicarea Planurilor Strategice.

    Schimbul de opinii între miniștrii de resort pleacă de la următoarele întrebări: măsurile incluse în Planurile Strategice PAC au răspuns așteptărilor administrației și ale fermierilor în primul an de aplicare și cum vor evolua în viitorul apropiat?

    Cu fonduri cifrate la 386,6 miliarde de euro, reprezentând o treime din bugetul total al Uniunii Europene, PAC, reformată și pusă în aplicare de la 1 ianuarie anul trecut, acordă mai multă flexibilitate statelor membre în planificarea acțiunilor menite să contribuie la o agricultură durabilă și a intervențiilor bazate pe performanțe în materie de mediu și climă. 40% din bugetul PAC este alocat pentru măsuri care vizează combaterea schimbărilor climatice.

    În esență, elementele care definesc actuala politică agricolă comună, fixate cu trei ani în urmă, în 2021, urmăresc să stimuleze practicile agricole mai „verzi” în rândul celor șapte milioane de beneficiari din întreaga Uniune Europeană, o direcționare mai bună a sprijinului financiar către exploatațiile mici și tinerii fermieri și creșterea angajamentului față de drepturile sociale și de muncă ale lucrătorilor din agricultură.

    La solicitarea statelor membre și a fermierilor, în timpul protestelor de la începutul acestui an, pe fondul invocării provocărilor tot mai mari ale sectorului agricol, a imprevizibilității vremii și incertitudinilor economice, Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri pentru relaxarea condițiilor de accesare a subvențiilor PAC, care vizează șase din cele nouă standarde de bune practici pentru mediu și climă și posibilitatea țărilor UE de a acorda, justificat, derogări temporare de la anumite cerințe.

    Săptămâna trecută, Parlamentul European a dat undă verde unei revizuiri a politicii agricole comune pentru a ușura sarcina administrativă a fermierilor în anul 2024, aprobând, în procedură de urgență, cu o majoritate largă, ajustarea regulamentelor din 2021 privind aplicarea PAC. Urmează adoptarea de către Consiliul Uniunii Europene, publicarea în Jurnalul Oficial al UE și aplicarea imediată.

     

    Franța: măsuri suplimentare în favoarea fermierilor

    Guvernul francez a anunțat săptămâna trecută măsuri „complementare” în favoarea fermierilor, sperând că va pune capăt definitiv crizei care a provocat blocaje excepționale la începutul anului, potrivit postului de radio Europe 1. Printre acestea se numără prezentarea versiunii finale a planului Ecophyto de reducere a pesticidelor, pusă în așteptare din cauza crizei agricole, noi ajutoare pentru ferme, accelerarea a o sută de proiecte de stocare a apei și de irigații și un plan de sprijin pentru trei departamente franceze afectate de crizele meteorologice. De asemenea, Executivul condus de premierul Gabriel Attal a reconfirmat că reforma pensiilor agricole se va aplica din 2026 și va lua în considerare cei mai buni 25 de ani din carieră.

    Planul Ecophyto 2030 preia angajamentele de simplificare asumate de guvern în negocierile cu sindicatele agricole și se va baza pe un indicator european, în locul celui francez folosit până acum, un demers criticat de mai multe ONG-uri pentru că diferențiază mai puțin toxicitatea pesticidelor.

    Cash-flow-ul fermierilor va fi susținut de banca publică de investiții BPI Franța, care va oferi împrumuturi de cel puțin 100 de milioane de euro și garanții pentru credite contractate de la bănci private.

    50 de milioane de euro se vor duce către fermierii din regiunile afectate în special de secetă, îngheț sau inundații, pentru finanțarea proiectelor de adaptare la schimbările climatice și dezvoltarea sectoarelor locale.

    Agricultorii francezi, organizați în cea mai mai mare federație sindicală din sectorul agricol local, FNSEA, și asociația Tinerii Fermieri au răspuns pozitiv la pachetul de măsuri dat publicității de guvernul de Paris, dar au avertizat că rămân vigilenți și că vor monitoriza implementarea acestuia și votul noii legi agricole programat să aibă loc în vară, mai informează Europe 1.

     

    Germania dorește majorarea plafonului de minimis la 50.000 de euro

    Germania dorește creșterea ajutorului „de minimis” pentru sectorul agricol european, de la 20.000 de euro cât este în prezent, la 50.000 de euro, transmite publicația online Euractiv. Cererea Germaniei este susținută de alte 14 state membre, între care și România. Acesta este singurul tip de subvenție națională care nu necesită aprobare din partea Comisiei Europene, considerându-se că pachetele de intervenție acordate la scară mică nu sunt în măsură să denatureze piața concurențială.

    La reuniunea miniștrilor agriculturii în Consiliul Agrifish de luna trecută, Italia a prezentat o notă care a inclus câteva puncte de sprijin pentru fermieri, între acestea și creșterea plafonului de minimis.

    Ajutoarele de stat, dorite de fermierii europeni, au făcut, din nou, obiectul unei luări de poziții în Consiliul European. La summitul extraordinar din 17-18 aprilie, liderii UE au cerut prelungirea cadrului temporar privind ajutoarele de stat și, de asemenea, creșterea ajutorului de minimis pentru agricultură. În raportul prezentat în cadrul acestei reuniuni de fostul premier al Italiei, Enrico Letta, acesta a avertizat că relaxarea regulilor privind ajutorul de stat ca răspuns la criza recentă a produs distorsiuni pe piața unică, din cauza capacității bugetare diferite între statele membre.

     

    Lanțul alimentar european: numeroase microîntreprinderi și întreprinderi mici și 9 milioane de ferme foarte fragmentate

    Comisia Europeană a publicat, săptămâna trecută, un raport privind punerea în aplicare a Directivei privind practicile comerciale neloiale. În cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente participă numeroase microîntreprinderi sau întreprinderi mici, reprezentând peste 95% dintre actorii din industria alimentară și comerțul cu amănuntul, un număr redus de entități mari care acționează în calitate de cumpărători și 9,1 milioane de ferme agricole, foarte fragmentate. Dimensiunea medie a unei exploatații agricole în Uniunea Europeană este de 17,4 hectare.

    Primele constatări ale raportului arată că marea majoritate a statelor membre au adoptat un nivel ridicat de protecție împotriva practicilor interzise de directivă. În 2023, au fost deschise aproximativ 1.500 de investigații de către autoritățile naționale competente, dintre care aproximativ 17% au condus la constatarea unei încălcări sancționate cu amendă, informează Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei, DG Agri.

    Practicile comerciale neloiale detectate cel mai frecvent au fost plățile întârziate pentru produsele agricole și alimentare perisabile sau neperisabile (50% și 13%), cele solicitate pentru acțiuni de marketing (7%), pentru stocare, afișare și listare (7%), iar cele mai multe au fost identificate la nivelul comerțului cu amănuntul (41%), urmat de industria alimentară (36%) și comerțul cu ridicata (22%).

    Cel mai recent sondaj privind practicile comerciale neloiale arată că 57% dintre respondenții europeni nu știau de autoritățile naționale cu atribuții în aplicarea legii, iar atunci când au fost întrebați de ce nu au raportat o practică neloială cu care s-au confruntat, 30% au indicat teama de represalii din partea cumpărătorului, în timp ce 17% se îndoiesc de capacitatea de gestionare a situației de către autoritatea publică.

    În acest an, Comisia va propune noi norme privind comerțul transfrontalier și va lansa Observatorul lanțului agroalimentar al Uniunii Europene. De asemenea, va propune modificări ale Regulamentului privind organizarea comună a piețelor produselor agricole.

     

    Tue, 07 May 2024
  • 37 - Cum se transformă profesiile din sectorul agricol. Noile frontiere: științe agricole, IT, expert mediu

    Ar trebui să uităm de tractoriștii clasici. În condițiile noilor tehnologii din domeniul agricol au loc și schimbări ale exigențelor referitoare la meseriile agricole. Un specialist în acest domeniu are nevoie acum nu doar de cunoștințe din domeniul științelor agricole, ci și din sectorul de tehnologia informației sau al protecției mediului.

    Am discutat cu cu elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Comana despre acest subiect.

     

    Invitați:

    - Cătălin Tobescu, director executiv Asociația Prolemn;

    - Cristina Iordache, fermier din județul Giurgiu.

    Moderatori: Constantin Rudnițchi și Andreea Orosz, jurnaliști RFI România

    Tue, 07 May 2024
  • 36 - Polonia conduce în clasamentul ajutoarelor de stat, România se află pe locul al patrulea. Jurnal rural

    Statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit miliarde de euro din fonduri naționale, pentru a sprijini sectorul agricol și alimentar, în ultimii doi ani, după începerea agresiunii rusești în Ucraina și relaxarea temporară a regulilor blocului privind ajutorul de stat, se arată într-o analiză realizată de publicația Euractiv.

    Polonia este lider european în materie de ajutoare de stat acordate fermierilor săi, cu aproape 4 miliarde de euro alocați din bugetul național în perioada martie 2022 - martie 2024. Este urmată de Italia (2,3 miliarde de euro), Franța (un miliard de euro) și România (770 de milioane de euro). Spania și Bulgaria au alocat, fiecare, peste 600 de milioane de euro, iar restul statelor membre între 0,6 și 230 de milioane de euro. Belgia și Lituania se află la coada clasamentului.

    Analiza Euractiv arată că Polonia a cheltuit cele mai mari sume în anul său electoral, în 2023, iar România a acordat fonduri importante sectorului agricol după protestele fermierilor care au început în data de 10 ianuarie a.c., în principal crescătorilor de animale, apicultorilor și cultivatorilor de fructe și legume. În lunile februarie și martie, Comisia Europeană a aprobat pentru România șase scheme de sprijin în valoare totală de 526 de milioane de euro, iar Bulgaria a primit undă verde pentru acordarea a 170 de milioane de euro către fermieri din mai multe sectoare agricole.

    Franța a continuat să direcționeze scheme naționale de ajutor de stat către sectorul agricol ecologic, mai scrie sursa citată.

    După începerea războiului Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a slăbit regulile privind acordarea ajutoarelor de stat, instituind, în martie 2022, Cadrul temporar de criză, care a fost revizuit și prelungit, ulterior, până la sfârșitul lunii iunie 2024, însă se așteaptă ca perioada să fie extinsă la recomandarea liderilor europeni, avansată în cadrul summitului de luna trecută.

    Polonezii și germanii sunt dispuși să plătească mai mult pentru bunăstarea animalelor

    Un sondaj de opinie comandat de publicația online Farmer, din Polonia, arată că aproape jumătate dintre respondenții polonezi sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimentele de origine animală produse în condiții mai bune de bunăstare și 57% s-au declarat împotriva izolării animalelor în cuști. 43% dintre cetățenii chestionați consideră că animalele din fermele poloneze beneficiază de condiții de bunăstare ridicată, în timp ce aproape o treime nu a putut să ofere o opinie legată de acest aspect.

    Analiza rezultatelor cercetării a urmărit trei teme: nivelul de conștientizare a publicului cu privire la condițiile de bunăstare a animalelor, atitudinea față de creșterea în cuști și disponibilitatea consumatorilor de a suporta cheltuieli mai mari cu achiziționarea de alimente provenite de la ferme cu standarde de bunăstare mai ridicate, informează publicația farmer.pl.

    În Germania, consumul de carne a continuat să scadă în 2023, până la 51,6 kilograme pe cap de locuitor, ajungând la cel mai redus nivel de când a început înregistrarea acestui indicator, iar ministrul agriculturii, Cem Özdemir, a declarat că tendința continuă, informează un comunicat emis de ministerul federal de resort. Invocând sondajele de opinie locale, Özdemir precizează că aceasta este o consecință a faptului că germanii acordă mai multă atenție dietelor și impactului asupra mediului și bunăstării animalelor. Consumatorii doresc standarde mai înalte în creșterea animalelor și, de asemenea, sunt dispuși să plătească mai mulți bani pentru produsele animaliere provenite din fermele care respectă condițiile de bunăstare, a spus el.

    Franța: fuziune pentru creșterea viabilității fermelor

    Două cooperative agroalimentare franceze, Unicor și Capel, fuzionează pentru a face față mai bine provocărilor actuale, precum crizele economice, schimbările climatice, integrarea noilor tehnologii și a inteligenței artificiale în ferme, și pentru a-și promova în comun produsele locale. Noua organizație, care se va numi Natera, va reuni 10.000 de membri fermieri și 1.600 de angajați care generează o cifră de afaceri totală de 720 de milioane de euro, potrivit Les Echos.

    Cooperativa care va rezulta din fuziune se va axa pe creșterea animalelor, însă mai mulți piloni vor susține activitatea de bază prin crearea unor divizii specializate în colectarea de cereale, depozitare, sacrificare, procesare, retail.

    Fuziunea va intra în vigoare în săptămânile următoare, după ce va fi validată de autoritatea de concurență din Franța.

    Recomandări pentru reducerea riscului de transmitere a virusului gripei aviare

    Virusul gripei aviare continuă să se răspândească în Uniunea Europeană, deși într-un ritm mai lent decât în anii precedenți, dar și în țări terțe, unde nivelurile de biosecuritate sunt mai mici, provocând mortalitate ridicată la păsările sălbatice, transmitere la mamiferele sălbatice și domestice și focare în ferme, avertizează un raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Experții celor două instituții europene evaluează factorii de risc pentru o potențială pandemie de gripă și măsurile de atenuare aferente.

    Deși transmiterea de la un mamifer la altul nu a fost confirmată încă, mamiferele sălbatice, precum nurcile și vulpile, ar putea acționa ca gazde punte între păsările sălbatice, animalele domestice și oameni, se mai arată în raportul menționat. Experții consideră că evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice joacă un rol suplimentar în evoluția bolii și recomandă consolidarea măsurilor de biosecuritate în ferme, pentru a preveni infectarea animalelor și răspândirea virusului.

    Până la sfârșitul anului, cele două agenții ale Uniunii Europene pentru sănătate și siguranță alimentară vor publica o evaluare privind modul în care s-ar putea dezvolta o potențială pandemie de gripă, însoțită de recomandări adresate managerilor din ferme pentru a reduce riscul asupra sănătății umane. Totuși, posibilitatea ca virusul să se răspândească printre oameni este „putin probabilă”, a declarat pentru euractiv.com un expert al Centrului European pentru Prevenirea Bolilor, iar opinia sa a fost întărită de un reprezentant al EFSA, care a spus că, după aproape trei decenii de expunere umană, virusul gripei aviare nu a dobândit mutațiile necesare pentru a fi transmis, prin aer, între oameni. Deși consideră că riscul de infecție pentru oameni rămâne scăzut, experții recomandă vigilență ridicată, după confirmarea a două cazuri de transmitere a virusului de la bovine și păsări de curte la două persoane din Statele Unite ale Americii.

    Fri, 12 Apr 2024
Mostrar más episodios