Podcasts by Category

Rural

Rural

RFI România

Agricultura europeană trece prin schimbări profunde. Reforma politicii agricole comune modifică paradigme vechi.

36 - Polonia conduce în clasamentul ajutoarelor de stat, România se află pe locul al patrulea. Jurnal rural
0:00 / 0:00
1x
  • 36 - Polonia conduce în clasamentul ajutoarelor de stat, România se află pe locul al patrulea. Jurnal rural

    Statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit miliarde de euro din fonduri naționale, pentru a sprijini sectorul agricol și alimentar, în ultimii doi ani, după începerea agresiunii rusești în Ucraina și relaxarea temporară a regulilor blocului privind ajutorul de stat, se arată într-o analiză realizată de publicația Euractiv.

    Polonia este lider european în materie de ajutoare de stat acordate fermierilor săi, cu aproape 4 miliarde de euro alocați din bugetul național în perioada martie 2022 - martie 2024. Este urmată de Italia (2,3 miliarde de euro), Franța (un miliard de euro) și România (770 de milioane de euro). Spania și Bulgaria au alocat, fiecare, peste 600 de milioane de euro, iar restul statelor membre între 0,6 și 230 de milioane de euro. Belgia și Lituania se află la coada clasamentului.

    Analiza Euractiv arată că Polonia a cheltuit cele mai mari sume în anul său electoral, în 2023, iar România a acordat fonduri importante sectorului agricol după protestele fermierilor care au început în data de 10 ianuarie a.c., în principal crescătorilor de animale, apicultorilor și cultivatorilor de fructe și legume. În lunile februarie și martie, Comisia Europeană a aprobat pentru România șase scheme de sprijin în valoare totală de 526 de milioane de euro, iar Bulgaria a primit undă verde pentru acordarea a 170 de milioane de euro către fermieri din mai multe sectoare agricole.

    Franța a continuat să direcționeze scheme naționale de ajutor de stat către sectorul agricol ecologic, mai scrie sursa citată.

    După începerea războiului Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a slăbit regulile privind acordarea ajutoarelor de stat, instituind, în martie 2022, Cadrul temporar de criză, care a fost revizuit și prelungit, ulterior, până la sfârșitul lunii iunie 2024, însă se așteaptă ca perioada să fie extinsă la recomandarea liderilor europeni, avansată în cadrul summitului de luna trecută.

    Polonezii și germanii sunt dispuși să plătească mai mult pentru bunăstarea animalelor

    Un sondaj de opinie comandat de publicația online Farmer, din Polonia, arată că aproape jumătate dintre respondenții polonezi sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimentele de origine animală produse în condiții mai bune de bunăstare și 57% s-au declarat împotriva izolării animalelor în cuști. 43% dintre cetățenii chestionați consideră că animalele din fermele poloneze beneficiază de condiții de bunăstare ridicată, în timp ce aproape o treime nu a putut să ofere o opinie legată de acest aspect.

    Analiza rezultatelor cercetării a urmărit trei teme: nivelul de conștientizare a publicului cu privire la condițiile de bunăstare a animalelor, atitudinea față de creșterea în cuști și disponibilitatea consumatorilor de a suporta cheltuieli mai mari cu achiziționarea de alimente provenite de la ferme cu standarde de bunăstare mai ridicate, informează publicația farmer.pl.

    În Germania, consumul de carne a continuat să scadă în 2023, până la 51,6 kilograme pe cap de locuitor, ajungând la cel mai redus nivel de când a început înregistrarea acestui indicator, iar ministrul agriculturii, Cem Özdemir, a declarat că tendința continuă, informează un comunicat emis de ministerul federal de resort. Invocând sondajele de opinie locale, Özdemir precizează că aceasta este o consecință a faptului că germanii acordă mai multă atenție dietelor și impactului asupra mediului și bunăstării animalelor. Consumatorii doresc standarde mai înalte în creșterea animalelor și, de asemenea, sunt dispuși să plătească mai mulți bani pentru produsele animaliere provenite din fermele care respectă condițiile de bunăstare, a spus el.

    Franța: fuziune pentru creșterea viabilității fermelor

    Două cooperative agroalimentare franceze, Unicor și Capel, fuzionează pentru a face față mai bine provocărilor actuale, precum crizele economice, schimbările climatice, integrarea noilor tehnologii și a inteligenței artificiale în ferme, și pentru a-și promova în comun produsele locale. Noua organizație, care se va numi Natera, va reuni 10.000 de membri fermieri și 1.600 de angajați care generează o cifră de afaceri totală de 720 de milioane de euro, potrivit Les Echos.

    Cooperativa care va rezulta din fuziune se va axa pe creșterea animalelor, însă mai mulți piloni vor susține activitatea de bază prin crearea unor divizii specializate în colectarea de cereale, depozitare, sacrificare, procesare, retail.

    Fuziunea va intra în vigoare în săptămânile următoare, după ce va fi validată de autoritatea de concurență din Franța.

    Recomandări pentru reducerea riscului de transmitere a virusului gripei aviare

    Virusul gripei aviare continuă să se răspândească în Uniunea Europeană, deși într-un ritm mai lent decât în anii precedenți, dar și în țări terțe, unde nivelurile de biosecuritate sunt mai mici, provocând mortalitate ridicată la păsările sălbatice, transmitere la mamiferele sălbatice și domestice și focare în ferme, avertizează un raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Experții celor două instituții europene evaluează factorii de risc pentru o potențială pandemie de gripă și măsurile de atenuare aferente.

    Deși transmiterea de la un mamifer la altul nu a fost confirmată încă, mamiferele sălbatice, precum nurcile și vulpile, ar putea acționa ca gazde punte între păsările sălbatice, animalele domestice și oameni, se mai arată în raportul menționat. Experții consideră că evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice joacă un rol suplimentar în evoluția bolii și recomandă consolidarea măsurilor de biosecuritate în ferme, pentru a preveni infectarea animalelor și răspândirea virusului.

    Până la sfârșitul anului, cele două agenții ale Uniunii Europene pentru sănătate și siguranță alimentară vor publica o evaluare privind modul în care s-ar putea dezvolta o potențială pandemie de gripă, însoțită de recomandări adresate managerilor din ferme pentru a reduce riscul asupra sănătății umane. Totuși, posibilitatea ca virusul să se răspândească printre oameni este „putin probabilă”, a declarat pentru euractiv.com un expert al Centrului European pentru Prevenirea Bolilor, iar opinia sa a fost întărită de un reprezentant al EFSA, care a spus că, după aproape trei decenii de expunere umană, virusul gripei aviare nu a dobândit mutațiile necesare pentru a fi transmis, prin aer, între oameni. Deși consideră că riscul de infecție pentru oameni rămâne scăzut, experții recomandă vigilență ridicată, după confirmarea a două cazuri de transmitere a virusului de la bovine și păsări de curte la două persoane din Statele Unite ale Americii.

    Fri, 12 Apr 2024
  • 35 - Două cazuri de succes: o cooperativă şi un antreprenor

    O cooperativă din centrul ţării a reuşit în câţiva ani să ajungă la rezultate spectaculoase: creşterea numărului de asociaţi, creşterea producţiei şi diversificarea canalelor de vânzare. De asemenea, un antreprenor a dezvoltat afacerea familiei, astfel că în acest moment şi-a propus să investească (inclusiv cu fonduri europene), să îşi diversifice producţia şi să eficientizeze cheltuielile şi munca din fermă.

    Invitaţi: George Cățean, fondator Ferma Cățean, Aurel Blaj, director executiv cooperativa Bio Carpathia.

    Fri, 12 Apr 2024
  • 34 - Liderii europeni monitorizează pachetul de măsuri adresat sectorului agricol. Jurnal rural

    Consiliul European a cerut Comisiei și miniștrilor agriculturii din blocul comun „să ducă mai departe” inițiativele în sensul preocupărilor exprimate de fermieri și a anunțat că va continua să monitorizeze situația, potrivit declarației adoptată de liderii europeni la finalul întâlnirii de săptămâna trecută, de la Bruxelles.

    Șefii de stat și de guvern au stabilit cinci linii de acțiune care să răspundă provocărilor din sectorul agricol, astfel:

    - identificarea unor soluții inovatoare și a unor măsuri pe termen scurt și mediu posibile pentru reducerea birocrației;

    - consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente;

    - reducerea presiunii financiare asupra agricultorilor prin mijloace de sprijin suplimentar, cum ar fi extinderea cadrului temporar privind ajutoarele de stat;

    - asigurarea unei concurențe loiale bazată pe reguli aplicabile la nivel mondial și pe piața internă;

    - abordarea într-un mod echitabil și echilibrat a aspectelor legate de liberalizarea comerțului cu Ucraina.

    Comisia Europeană a lansat succesiv, începând cu luna februarie, mai multe inițiative de sprijin pentru agricultori și sondaje de opinie adresate acestora. La mijlocul lunii martie, a anunțat un pachet amplu de propuneri pentru simplificarea politicii agricole comune și ușurarea sarcinii micilor fermieri, care exploatează mai puțin de 10 hectare de teren agricol. Inițiativele Comisiei se află pe agenda Consiliului Agrifish de marți, 26 martie, și au fost prezentate eurodeputaților din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, de comisarul Janusz Wojciechowski.

     

    Organizațiile de fermieri susțin inițiativele Bruxellesului

    Copa și Cogeca, cele mai mari organizații agricole din Uniunea Europeană și influente grupuri de lobby, au transmis, la sfârșitul săptămânii trecute, o scrisoare către miniștrii agriculturii din statele membre în care își exprimă susținerea față de propunerile avansate de Comisie în privința simplificării politicii agricole comune pe termen mediu și lung, recunoscând că acordă mai multă flexibilitate fermierilor și că iau în considerare condițiile pedo-climatice și specificitățile locale din spațiul comunitar. Totuși, cer câteva clarificări, în special cu privire la bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), o procedură mai rapidă de revizuire a planurilor strategice și scutiri pentru fermele mici.

    De asemenea, grupurile agricole au reacționat pozitiv la planul Executivului Uniunii Europene de susținere a fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente, potrivit publicației Euractiv. Planul Comisiei vizează mai multe acțiuni și mai multe etape de implementare, urmărind creșterea transparenței pe lanțul valoric de aprovizionare, o posibilă modificare a Regulamentului UE privind organizarea comună a piețelor produselor agricole și introducerea unor reguli noi care să asigure aplicarea transfrontalieră a directivei privind practicile neloiale, o măsură la care aspiră îndeosebi Franța.

     

    Comisia Europeană propune taxe prohibitive pentru importurile agricole din Rusia și Belarus

    Comisia Europeană a lansat o propunere de majorare a taxelor la importurile unor mărfuri agricole din Rusia și Belarus până la niveluri prohibitive, menite să descurajeze vânzările din cele două țări în blocul comun. Noile tarife ar urma să fie aplicate pentru importurile de cereale, oleaginoase și produse derivate. „Există, acum, un risc mai mare ca Rusia să-și folosească exporturile de produse cerealiere pentru a crea perturbări pe piața Uniunii Europene. Pe măsură ce surplusul de cereale al Rusiei crește, parțial din cauza cerealelor ucrainene confiscate ilegal, iar capacitatea sa de a vinde la export a fost afectată negativ de recâștigarea treptată a accesului Ucrainei pe piețele mondiale, există un risc mai mare ca Uniunea Europeană să devină o destinație pentru excedentul de cereale rusești”, direct sau prin Belarus, justifică Executivul european inițiativa sa.

    Propunerea nu afectează tranzitul mărfurilor prin Uniunea Europeană, depozitarea în antrepozitele vamale ale UE, transportul pe navele Uniunii sau furnizarea de servicii de asigurare, pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară globală, se arată într-un comunicat de presă emis de Comisie.

    Anul trecut, Rusia și Belarus au exportat în țările membre aproape 5 milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse derivate în valoare de peste 1,5 miliarde de euro. Oficialii de la Bruxelles se așteaptă ca ieșirea Rusiei și Belarusului de pe piața comunitară să fie compensată cu livrări din producția internă a Uniunii Europene și cu importuri din țările terțe care aprovizionează în mod tradițional statele membre, cum ar fi SUA, Brazilia, Ucraina, Serbia sau Argentina.

    Propunerea Comisiei va fi analizată de Consiliul Uniunii Europene și, după ce vor fi adoptate, noile taxe, majorate, vor fi aplicate imediat, informează comunicatul Executivului european.

     

    Franța: controverse pe tema acordului comercial UE-Canada

    Senatorii francezi au respins cu o majoritate covârșitoare acordul economic și comercial între Uniunea Europeană și Canada, spre dezamăgirea producătorilor locali de brânzeturi, băuturi spirtoase și vin.

    Tratatul, cunoscut sub numele Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada sau CETA, a fost negociat de oficialii europeni pentru blocul comun și funcționează cu titlu provizoriu din septembrie 2017, cu majoritatea liniilor tarifare eliminate, dar pentru a intra pe deplin în vigoare este nevoie de votul parlamentelor naționale. Până în prezent, 17 state membre din 27 au ratificat acordul de liber schimb.

    Sectorul agroalimentar francez este unul dintre beneficiarii acestui acord. Între anii 2017 și 2023, exporturile producătorilor agroalimentari în Canada au crescut cu 30%, vânzările de vin și băuturi spirtoase cu 24%, iar cele de brânză cu 60%, potrivit La Tribune. Președintele Sindicatului Viticultorilor Independenți din Franța a declarat pentru publicația citată că invalidarea acordului CETA înseamnă tarife vamale mai mari și costuri mai ridicate pentru consumatorii finali. Însă producătorii locali de lapte, prima verigă din lanțul alimentar, au salutat decizia Senatului explicând că valoarea produselor exportate nu ajunge direct la ei, de asemenea, respingerea acordului a fost bine primită și printre producătorii de carne. Cu toate acestea, într-un interviu acordat publicației La Tribune, Marc Fesneau, ministrul francez al agriculturii, a declarat referitor la votul senatorilor: „A vota împotriva CETA este fals patriotism”. Ultima carte nu s-a jucat încă, acordul va fi retrimis în camera inferioară a Parlamentului, în Adunarea Națională.

    Tratatul dintre Uniunea Europeană și Canada nu este singurul dezavuat de fermierii francezi. La sfârșitul lunii ianuarie, publicația Politico scria că, sub presiunea protestelor agricultorilor, președintele Emmanuel Macron a făcut apel direct la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să oprească negocierile cu blocul comercial sud-american Mercosur.

    Tue, 02 Apr 2024
  • 33 - Soluţii europene pentru problemele fermierilor români

    Invitaţi la Rural: Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români, Radu Martinescu, fermier, Dan Hurduc, fermier, Mihaela Gherghisan,, corespondent RFI România la Bruxelles.

    Tue, 02 Apr 2024
  • 32 - Comisia Europeană a clarificat cerințele GAEC 8. Jurnal rural european

    Comisia Europeană a adoptat oficial o derogare parțială de la regula condiționalității privind terenurile lăsate nelucrate, răspunzând mai multor cereri din partea statelor membre pentru o mai mare flexibilitate în privința standardelor de mediu.

    Astfel, fermierii care cultivă plante fixatoare de azot sau culturi secundare fără produse de protecție a plantelor, pe 4% din terenul lor arabil, vor fi considerați ca îndeplinind așa-numita cerință GAEC 8, nemaiavând obligația de a păstra suprafețele neproductive.

    Regulamentul este în vigoare din data de 14 februarie anul curent și se aplică retroactiv de la 1 ianuarie, pentru un an, până la 31 decembrie 2024, informează Executivul european într-un comunicat de presă.

    Statele membre care doresc să aplice derogarea la nivel național trebuie să notifice Comisia până la sfârșitul lunii în curs, un demers suficient pentru actualizarea programelor ecologice.

    Fermele cu mai puțin de zece hectare de teren arabil sunt scutite de la acest standard de mediu.

     

    Ajutor de stat pentru fermierii olandezi care au aderat la eco-scheme

    Fermierii olandezi din sectorul vegetal, angajați în procesul de accelerare a tranziției ecologice și de reducere a dependenței de combustibilii fosili, vor primi ajutoare de stat în valoare totală de 50 de milioane de euro, în cadrul unei scheme aprobată de Executivul european săptămâna trecută.

    Măsura este adresată producătorilor agricoli care au aderat la eco-scheme în anul 2023 și riscă să piardă lichidități financiare din cauza dificultăților de pe piața agricolă, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ajutorul este limitat la 280.000 de euro pentru un beneficiar și va fi acordat până la 30 iunie 2024.

     

    Franța: subvenții pentru refacerea sectorului forestier local

    Franța alocă 720 de milioane de euro sectorului forestier local, pentru a susține planul de reînnoire a pădurilor, până la sfârșitul anului 2029. Sumele vor fi eliberate în cadrul unei scheme de ajutor de stat care a primit undă verde de la Comisia Europeană.

    Programul urmărește să compenseze operatorii pentru pierderile cauzate de dăunători și de evenimentele climatice nefavorabile și va contribui la atingerea obiectivelor politicii agricole comune prin consolidarea protecției mediului forestier, informează Executivul de la Bruxelles, argumentând decizia de aprobare a schemei franceze. Ajutorul va acoperi până la sută la sută din costurile eligibile.

     

    Deșeurile și sănătatea plantelor, în atenția Parlamentului European

    Eurodeputații din Comisia de Mediu a Parlamentului European (ENVI) au votat propuneri cu privire la revizuirea Directivei-cadru privind deșeurile, introducând obiective mai ambițioase de reducere a risipei alimentare, cu 72 de voturi pentru, niciunul împotrivă și trei abțineri.

    Europarlamentarii doresc să crească obiectivele obligatorii de reducere a deșeurilor în Uniunea Europeană peste nivelurile propuse de Comisie, astfel: la cel puțin 20% în activitățile de procesare a alimentelor, în loc de 10%, și la 40% pe cap de locuitor în comerțul cu amănuntul, restaurante, servicii alimentare și gospodării, în loc de 30%. Reducerile sunt raportate la media anuală din perioada 2020-2022, iar statele membre ar trebui să se asigure că aceste obiective sunt atinse la nivel național până la 31 decembrie 2030, în viziunea Comisiei ENVI. Votul în plenul Parlamentului European este programat în cadrul sesiunii plenare din martie 2024, însă discuțiile pe acest dosar vor continua după alegerile europene din iunie.

    Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) și-a adoptat, săptămâna trecută, poziția cu privire la revizuirea Legii privind sănătatea plantelor. Noile reguli urmăresc să crească protecția Uniunii Europene împotriva pătrunderii și răspândirii de noi dăunători ai plantelor și să introducă acțiuni pentru a lupta împotriva dăunătorilor deja prezenți în blocul comun. Comitetul pentru agricultură a convenit, de asemenea, să deschidă negocieri cu statele membre cu privire la textul final. Dacă nu vor exista obiecții în plenul Parlamentului European, discuțiile cu statele membre pot începe odată ce Consiliul este pregătit pentru negocieri.

     

    Sectorul ecologic, premiat la Bruxelles

    În luna martie, încep înscrierile pentru participarea la cea de a treia ediție a premiilor Uniunii Europene pentru produsele ecologice. Candidaturile se vor depune până în data de 14 mai, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în data de 23 septembrie, cu ocazia Zilei europene a produselor ecologice. Juriul va fi format din reprezentanți ai instituțiilor europene și ai mediului asociativ din sectorul agricol.

    La fel ca în anii precedenți, vor fi acordate opt premii de recunoaștere a diferiților actori europeni din lanțul valoric ecologic – fermieri, regiune, oraș, restaurant – care au dezvoltat un proiect inovator, durabil și inspirator, care produce valoare adăugată pentru producția și consumul ecologic.

    Inițiativa se înscrie în Planul de acțiune pentru dezvoltarea sectorului ecologic în Uniunea Europeană și are scopul de a stimula producția și cererea consumatorilor pentru produsele organice.

    Tue, 02 Apr 2024
Show More Episodes