Nach Genre filtern

UrbanTALKS

UrbanTALKS

Asociația Obștească Salvați Chișinăul

Despre orașul nostru ar trebui să vorbim la fel de des cum discutăm despre subiecte politice. Pentru că tot ce se întâmplă aici - toate deciziile, proiectele care țin de Chișinău ne afectează direct viețile noastre de zi cu zi. De aceea am decis să lansăm un produs media dedicat doar orașului nostru - #ChișinăuTalks. Conceptul presupune o serie de interviuri cu oameni care contribuie la bunăstarea orașului.

17 - „Locuitorii Chișinăului merită mai mult”. Vorbim cu urbaniști și arhitecți despre dezvoltarea orașului nostru (I).
0:00 / 0:00
1x
  • 17 - „Locuitorii Chișinăului merită mai mult”. Vorbim cu urbaniști și arhitecți despre dezvoltarea orașului nostru (I).

    Acest episod (din două interviuri) a pornit de la un nou plan urbanistic care s-a propus recent pentru o zonă din orașul nostru (PUZ). Am decis să discutăm cu invitații noștri - Andrei Vatamaniuc (arhitect și urbanist) și Alexandru Munteanu (urbanist) despre modul în care se dezvoltă și se construiește orașul nostru în ultimii zece ani. Vorbim despre bune practici, despre catastrofa urbanistică spre care se îndreaptă orașul nostru, despre clădiri noi, despre calitatea apartamentelor care se construiesc azi și zone ale Chișinăului care ar putea deveni adevărate puncte de atracție.


    În prima partea a acestui episod discutăm cu Alexandru Munteanu, urbanist de profesie, despre propunerea recentă în locul Zonei Industriale Mezon și cum aceasta ar putea deveni un spațiu atractiv pentru orașul nostru și chiar pentru regiune.

    Thu, 21 Mar 2024 - 36min
  • 16 - Aproximativ 20% din locuitorii Chișinăului sunt afectați de lipsa accesibilității

    V-ați gândit vreodată cum se deplasează o persoană în scaun rulant, o persoană în cârje sau un părinte cu un copil în cărucior prin Chișinăul nostru? Pentru cei mai mulți dintre noi problemele de accesibilitate ne creează incomodități, însă pentru unii oameni acestea limitează accesul la viața publică și în unele cazuri chiar îl exclude. În interviul de azi discutăm cu managerul de program din cadrul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Moldova (CDPD), Ion Cibotarica despre cât de accesibil este orașul nostru și cum ne influențează acest aspect viața de zi cu zi. Vorbim despre infrastructura, ce s-a schimbat în Chișinău începând cu 2015, ce s-a făcut pentru accesibilitate și design incluziv, de ce subteranele nu sunt o soluție bună și ce poate face fiecare dintre noi pentru un oraș în care toată lumea se poate deplasa fără impedimente. Pagina Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități https://www.facebook.com/cdpdmd Pagina „Chișinăul accesibil pentru toți” - https://www.facebook.com/ChisinaulAcc...


    Pe noi ne găsiți și aici: https://savechisinau.org, Facebook.

    Acest episod poate fi văzut și pe Youtube - https://youtu.be/NE4wSdhX0SE


    Wed, 28 Jun 2023 - 47min
  • 15 - Istoria caldarâmului din Chișinău

    În contextul descoperirii pe strada 31 august 1989 a unei porțiuni vechi de caldarâm (https://bit.ly/3lQ4uNT) am decis să vă povestim câte ceva despre istoria acestuia. Nu neapărat despre acest pavaj, ci despre caldarâmul din Chișinău. Vă vorbim despre primele străzi pavate, despre autoritatea responsabilă de astfel de lucrări, despre comisia din perioada primarului Carol Schmidt și despre scandalul de corupție din secolul XIX privind pavarea străzilor principale ale orașului. Mai puteți citi despre caldarâmul vechi și aici:

    https://locals.md/2013/kishinyovskaya-bruschatka/ http://oldchisinau.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=159

    Episodul poate fi văzut și pe canalul nostru de youtube: https://youtu.be/XzSehaALhkg

    Pe noi ne găsiți aici: https://savechisinau.org

    Tue, 04 Apr 2023 - 15min
  • 14 - Istoria Chișinăului: Este Hotelul Național monument istoric sau nu? Chișinăul și arhitectura din perioada sovietică (4)

    Azi multe subiecte trezesc polemici. În contextul actual poate că e foarte important să vorbim și despre arhitectura pe care o avem aici din perioada sovietică. Ce facem cu ea? Hotelul Național, Cafeneaua Guguță și Clădirea Filarmonicii - sunt aceste clădiri monumente istorice sau nu? Despre aceste aspecte am discutat în acest episod (episodul patru din seria de interviuri cu doctorul în arhitectură Sergiu Ciocanu). 

    Totodată vorbim despre conceptele „oraș vechi” și „oraș nou” în contextul creării în Chișinău a unui nou pol de dezvoltare urbană. 


    Fri, 03 Mar 2023 - 23min
  • 13 - Istoria Chișinăului: „Majoritatea monumentelor istorice au o valoare arhitecturală modestă” (3)

    În acest episod distrugem mituri - un monument istoric nu înseamnă neapărat monument de arhitectură. „Patrimoniul construit nu constă doar din vârfurile dezvoltării arhitecturale ci și din clădiri foarte simple” - despre acest concept vorbim în acest interviu și despre criteriile prin care unui edificiu i se atribuie statutul de monument. Discutăm desigur și despre Nucleul Istoric al Chișinăului și de ce acesta astăzi cuprinde aproape 618 hectare. 

    Acesta este al treilea episod din seria de interviuri cu domnul Sergius Ciocanu, doctor în arhitectură și cercetător științific.

    În primele două episoade am vorbit despre cum a devenit Chișinăul un centru administrativ important în Țara Moldovei și ulterior capitală gubernială în secolul XIX și despre reconstrucția orașului Chișinău după cel de-al doilea Război Mondial. 

    Thu, 23 Feb 2023 - 17min
Weitere Folgen anzeigen