Nach Genre filtern

Svetovalni servis

Svetovalni servis

RTVSLO – Prvi

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 9.05 in 9.30 po telefonu 01-475-22-22.

2921 - Beljenje in obdelava notranjih sten
0:00 / 0:00
1x
  • 2921 - Beljenje in obdelava notranjih sten

    Beljenje, pleskanje in kitanje sten, polaganje tapet … Vse to so spretnosti, ki jih obvladajo mojstri za slikopleskarska dela. Če se boste takšne prenove doma lotili sami, bodo prav prišli nasveti v petkovem Svetovalnem servisu. Z nami bo slikopleskarski mojster Dušan Presetnik. Kaj narediti z odpadajočim ometom, starimi nanosi barv, različnimi madeži ter katero vrsto barve izbrati?

    Fri, 19 Apr 2024
  • 2920 - Električna kolesa

    Ko govorimo o elektromobilnosti, imamo najpogosteje v mislih električne avtomobile ali električne skiroje, a dejstvo je, da je v zadnjih letih pravi razmah doživel tudi trg električnih koles; po podatkih Statističnega urada smo leta 2017 uvozili nekaj manj kot 1.500 električnih koles, 4 leta pozneje pa že več kot 16.000. Glede na številne kategorije in podkategorije električnih koles ter vse večje število proizvajalcev in modelov, je izbira najprimernejšega kolesa vse prej kot lahka naloga. Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu električnega kolesa in pri njegovem vzdrževanju, kako je z življenjsko dobo baterije, dobavljivostjo e-koles in njihovo ceno? Na vprašanja bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjal Uroš Brezovec, predsednik društva električnih kolesarjev Slovenije.

    Thu, 18 Apr 2024
  • 2919 - O pravicah iz invalidskega zavarovanja z direktorjem ZPIZ Marijanom Papežem

    V sredinem Svetovalnem servisu na Prvem smo se posvetili pravicam iz invalidskega zavarovanja. Komu pripada invalidska pokojnina, nadomestilo za invalidnost in invalidnina za telesno okvaro? Na konkretna vprašanja poslušalk in poslušalcev odgovarja generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež.

    Wed, 17 Apr 2024
  • 2918 - Koraki do domače naravne kozmetike

    Iz katerih sestavin lahko naredimo domačo, enostavno in učinkovito kozmetiko? To bo vprašanje torkovega Svetovalnega servisa, na katero bo odgovorila gostja Tanja Sluga iz Hiše Nature. Povedali bomo, kako doma iz enostavnih sestavin narediti recimo balzam za ustnice, masko za obraz ali gel za tuširanje. Ozrli se bomo tudi na police trgovin, kjer je vse več raznih bio in eko izdelkov.

    Tue, 16 Apr 2024
  • 2917 - Varno v gore

    Zdrs je najpogostejši vzrok nesreče v gorah in je posledica neustrezne obutve, utrujenosti in neizkušenosti, ocenjujejo pri Planinski zvezi Slovenije. V ponedeljkovem svetovalnem servisu bomo zato preverili, kakšna naj bo naša obutev in druga oprema, kako naj načrtujemo svojo pot v gore in v čem se lahka planinska pot razlikuje od zahtevne in zelo zahtevne. Na naša in vaša vprašanja bo odgovarjal Matjaž Šerkezi, alpinistični inštruktor, gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenija.

    Mon, 15 Apr 2024
Weitere Folgen anzeigen