Nach Genre filtern

Psykologen i Øret

Psykologen i Øret

Birgitte Sølvstein

Speciale i stress

179 - Vaccineangst – trin for trin guide fra før du tager afsted til efter, du er kommet hjem
0:00 / 0:00
1x
  • 179 - Vaccineangst – trin for trin guide fra før du tager afsted til efter, du er kommet hjem

    Da jeg satte mig i bilen for at køre hen for at blive vaccineret, havde jeg egentligt slet ikke tænkt mig at skrive noget om vaccine eller vaccineangst. På det seneste har flere dog delt tvivl og frygt omkring vaccinen med mig både privat og som psykolog. Efter selv at være blevet vaccineret (efter mange overvejelser) gik det op for mig, at nogen derude måske kunne bruge mine overvejelser til noget og ikke mindst gode råd til at håndtere vaccineangst før, under og efter vaccinen.











    Skal - skal ikke. Om vaccineangst og sund vaccinefornuft



    Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg i første omgang ikke tænkt mig at lade mig vaccinere. Og det følte jeg, at jeg havde et par ret gode grunde til.



    For det første er jeg ikke er vild med tanken om en ny vaccine, der ikke har været gennemtestet i mange år. Der er jo ingen tvivl om, at vi kommer til at lære noget om vaccinens effekt på sigt, som vi ikke ved nu, og måske har den også negative effekter. Jeg er generelt skeptisk omkring medicin og tager dårligt nok Panodil og helst ikke antibiotika og lignende, og jeg har stor tiltro til kroppens egne selvhelende mekanismer og mere naturlige midler og knap så meget til kunstigt fremstillet medicin.



    Derudover er jeg ikke ukritisk omkring vacciner i det hele taget. Jeg har set vaccinationskader på tæt hold og ved, at vacciner ikke er entydigt gavnlige.



    Og så er det lige min angst for nåle. Jeg har (som mange andre) angst for nåle. Det er ikke en bevidst frygt men en kropslig reaktion. Mange har det sådan, og for mig er det forbundet med nervøsitet, svimmelhed og nogle gange en følelse af at være tæt på at besvime.



    Jeg har som mange andre angst for nåle . Det er ikke en bevidst frygt men en kropslig reaktion.



    Derudover har jeg de senere år fået det sådan, at jeg kan få det fysisk dårligt, når nogen nævner noget hospitalsrelateret for slet ikke at tale om selv at møde op på hospitalet eller steder, der minder om. Efter mange og voldsomme oplevelser på hospitalet med mit ene barn, som har en kronisk sygdom, har hele mit nervesystem besluttet sig for, at alt, hvad der minder om læger, er livstruende. Testning kan bl.a. vække den angst, og jeg vidste, det ville være en kamp overhovedet at møde op til en vaccine.



    Når jeg så alligevel besluttede mig for at blive vaccineret, så var det, fordi jeg besluttede mig for, at min frygt ikke skulle afgøre mit valg.



    Jeg vidste, det ville være en kamp overhovedet at møde op til en vaccine pga. angst.







    Er man naiv, hvis man lader sig vaccinere, eller er man naiv, hvis man ikke gør?



    Der er ingen tvivl om, at der findes mange modstridende informationer om vaccinen. Hvilke skal man tage for gode varer, og hvilke skal man ignorere? Jeg er af natur en grundig researcher. Jeg er universitetsuddannet og god til at finde viden af høj kvalitet, inddrage forskellige perspektiver og reflektere kritisk over forskning.



    Derudover er min tilgang også, at jeg tager alt med i mine overvejelser – ikke kun officielle kilder. Offentlige myndigheder kan være gode som vejledende kilder, men de er ofte årtier bagud, når det gælder fx sundhedsmæssige anbefalinger. Simplethen fordi det tager lang tid at få verificeret om noget, vi tror, virker, nu også virker. Og fordi ikke alt, der virker kan vejes og måles efter de standarder, som offentlige myndigheder bruger.



    Jeg er heller ikke naiv, når det kommer til medicinalindustriens økonomiske interesser og måder at markedsføre produkter på. Min skepsis stammer især fra min viden om antidepressive ...
    Tue, 29 Jun 2021 - 29min
  • 178 - Imran Rashid om mærkbarhed og om hvordan du undgår at gå glip af selve livet

    I dagens podcastepisode har jeg taget en snak med læge Imran Rashid om hans nye bog "Mærkbarhed. Hvordan vi mistede følingen med livet – og hvordan vi finder den igen". Jeg synes, at det er en fantastisk og interessant bog, der sætter ord på vigtige ting, som kan være svært at sætte ord på. Men det gør Imran i denne nye bog.



    Imran Rashid er speciallæge i almenmedicin. Derudover er han iværksætter, forfatter og foredragsholder, og så har han tidligere kæmpet på det danske seniorlandshold i Taekwondo. Imran Rashid udgav i 2017 bogen SLUK, som i april 2019 er blevet fulgt op af bogen OFFLINE, som både er udgivet i Danmark og internationalt. I 2021 har han udgivet bogen Mærkbarhed, som er skrevet på baggrund af hans samtaler med klienter under Corona-krisen, og som viser os vejen til et bedre liv - et mere mærkbart liv.







    Mærkbarhed - et ord vi kommer til at bruge



    "Mærkbarhed" er et ord, som jeg tror, at vi vil høre meget mere til i fremtiden. Det handler bl.a. om at være opmærksom på nuet og de små øjeblikke af liv, som ellers glider ud af hænderne på os. Dét at være i nuet er svært for mange af os at praktisere, men Imran omfavner emnet og hvordan man gør i praksis på en helt særlig og relevant måde.



    Lyt med til samtalen herunder, hvor vi bl.a. kommer ind på følgende:



    * Imrans mærkbare øjeblik, da han sad begravet i arbejdet med bogen* Hvad mærkbarhed og målbarhed er og hvilke problemer, målbarhed skaber* At mærkbarhed ikke kun handler om at mærke det positive* Paradokset i, at vi er et af verdens lykkeligste lande men samtidig mistrives voldsomt på indersiden* At købekraft og sammenhængskraft måske modarbejder hinanden* Hvordan økonomiske interesser stjæler din evne til at være til stede i dit eget liv* Helt konkrete måder, som Imran anbefaler, at du kan øge din mærkbarhed med hver dag* Og andet godt...







    Ting, som nævnes, i podcastepisoden:



    * Imran Rashid i en tidligere podcastepisode om hvorfor du skal gå OFFLINE* Bøger af Imran Rashids* Imran Rashids podcast Lægens ord* Læs mere om Imran og hans virksomhed her* Find ham på FacebookInstagram og Twitter



    Hvis du blevet inspireret af denne episode, så tjek også følgende ud:



    * Taknemmelighedsøvelsen "Værdsættelsesmarathon"* Skærmfri ferieaktiviteter der stimulerer sanserne og skærper opmærksomhedsevnen* Bodyscan. Om kropsbevidsthed og om kroppen som vej ind til nuet
    Mon, 21 Jun 2021 - 53min
  • 177 - Livsvisdom fra lyttere – 25 sandheder om livet

    For nylig lavede jeg podcastepisoden 10 ting, jeg ved, er sande. I den forbindelse skrev mange af jer tilbage enten på mail, på Facebook eller Instagram og fortalte om de ting, I har lært, er sandt her i livet.



    Det inspirererede mig så meget, at jeg fik lyst til at dele jeres budskaber her på podcasten. Jeg har samlet 25 sandheder om livet, som jeg i den grad kan skrive under på.



    Lyt med her og hør de 25 vigtige sandheder, dine medlyttere har delt.







    Blev du inspireret, så lyt også til:



    * 10 ting, jeg ved, er sande* Ud med tjeklisten, ind med skræklisten* Har du en svær dag? Denne radikale variant af taknemmelighed kan ændre alt




    Mon, 14 Jun 2021 - 7min
  • 176 - Sådan finder du en livspartner og bevarer kærligheden over tid

    Hvordan finder man en partner at dele livet med? Hvordan øger man sandsynligheden for at finde den rigtige? Og hvad gør man så for at bevare og udvikle forholdet, når man først har fundet hinanden?



    Det må siges at være store spørgsmål og i dagens episode har jeg inviteret min mand Poul Sølvstein i studiet til en ærlig snak om parforhold. Nærmere betegnet vores eget parforhold og især, hvordan vi mødte hinanden og udviklede vores indledende forhold til et mere varigt. Jeg er stolt og taknemmelig over at have en mand, der tør stille sig frem og lægge tanker og følelser på bordet i min podcast.



    Jeg har efterhånden vænnet mig til, at mange lytter til min podcast, men for de fleste mennesker er det sin sag at stille sig frem på den måde. Måske især for en mand. Og én af grundene til, at jeg er sammen med Poul er netop hans åbenhed og villighed til at tale om...alt.



    Lyt med her, hvor du kan høre:



    * Pouls Københavnerdialekt:)* Hvordan vi mødte hinanden, og om det var kærlighed ved første blik* Vores forudgående erfaring med andre kærester* Hvad vi gjorde eller lod være med at gøre for at øge chancen for at møde den rigtige* Den liste jeg skrev om min fremtidige mand og hvornår det gik op for mig, at Poul passede til listen!* Hvordan vi vidste, vi havde mødt den store kærlighed* Hvad der skal til for at bevare og udvikle forholdet over tid* Og længere nede kan du se giraffen med Coronahår og inkl. Stjerneskud fra røgeriet i Hanstholm!















    Hvis du kunne lide denne episode, så lyt til de andre episoder, hvor min mand er med i studiet:



    * Derfor holder vi ferie uden iPad og 9 andre tips til en sommerferie med ro og nærvær* Flyt 2.0. Om det bedste ved at være flyttet til Jylland og lidt om det, vi savner



    Eller disser episoder om parforhold og kærlighed:



    * Mathias Stølen Due om parforhold, stress og kærlighedens muligheder* Frej Prahl om den sunde vrede i familien* Anette Due Madsen om at overleve og leve som mor og som par, når man får et sygt eller handicappet barn
    Mon, 31 May 2021 - 53min
  • 175 - 10 ting, jeg ved, er sande

    Hvad ved vi egentligt er sandt, når det kommer til stykket?



    For nogle år siden var jeg igennem en svær periode med langvarig stress og angst. Det ændrede mit syn på mange ting inkl. mit fag psykologien. Jeg følte ikke længere, at jeg kunne stå og udtale mig om noget med sikkerhed, bare fordi det var gængs viden i psykologien. Jeg havde fået en større ydmyghed overfor, hvad det vil sige at kæmpe og have det svært.



    Dette medførte bla, at jeg skrev en kronik, som bl.a. omhandlede min egen angst, og den gav genlyd. På det tidspunkt var jeg ikke vandt til at skrive i det offentlige rum, og det var overvældende med al den opmærksomhed. Men jeg oplevede, hvordan andre psykologer var taknemmlige for netop det, jeg havde at sige, og det gav mig en fornemmelse af, at det også kan give andre end mig selv noget at være ærlig.



    Nu er der gået nogle år. Og der er stadig ret få ting, jeg føler, jeg med sikkerhed ved er sandt. I denne podcastepisode nævner jeg 10 af dem. Tjek desuden også dette opslag på Instagram, hvor jeg for nogle dage siden spurgte ud til, hvad I med sikkerhed ved er sandt. Der kom mange gode sandheder!



    * Kærlighed overvinder alt.* Dét, vi har modstand mod, har en tendens til at blive større og endnu mere problematisk, indtil vi giver slip på det.* Ting går aldrig efter planen.* Livet er et mysterie, der ikke findes nogen løsning på eller vejviser til.* Vi har brug for hinanden.* Mange af vores problemer opstår ikke pga. det, der sker i vores liv, men pga. vores indstilling til det.* Jeg skal lade være med at dømme - det kunne lige så godt være mig.* Lidelse og udfordringer er måske det eneste, der for alvor kan lære os noget.* Din personlighed er ikke dig ikke hele dig.* Jo mere vi ved, des mere ved vi, at vi ikke ved.







    Links til ting der er nævnt i episoden:



    * Kronik i Kristeligt Dagblad* Helbred Dit Liv af Louise L. Hay* The Blue Zones af Dan Buettner



    Lyt herunder til andre podcastepisoder, som minder om:



    * Taknemmelighed* 10 livliner til dig, der har brug for håb* Selvkultivering – en enkel vej til holdbar sundhed og lykke* Digital sundhed – 10 bud



    Jeg håber, at du blev inspirereret.
    Tue, 25 May 2021 - 39min
Weitere Folgen anzeigen