Filtrar por género

Host Radiožurnálu

Host Radiožurnálu

Český rozhlas

Pravidelné dopolední a večerní rozhovory s hosty, které nikde jinde neuslyšíte. Každý všední a sobotní večer přivítají moderátoři zajímavé hosty napříč profesemi i obory. Své dotazy pokládejte přes formulář.

Všechny díly podcastu Host Radiožurnálu můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2075 - Režisérka: Petr Janda muzikou hoří. Django ale není o showbyznysu, ale o chlapovi s dobrým srdcem
0:00 / 0:00
1x
  • 2075 - Režisérka: Petr Janda muzikou hoří. Django ale není o showbyznysu, ale o chlapovi s dobrým srdcem

    Kytarista a zpěvák Petr Janda stojí v čele skupiny Olympic už 61 let. Sám sebe nyní odkryl v novém filmu dokumentaristky Olgy Malířové Špátové Django. „Musím přiznat, že jsem Petrovi často s kamerou ani nestačila. Je neuvěřitelné, jaký oheň v sobě i jako osmdesátiletý má,“ přiznává tvůrkyně. O co jí šlo ve filmu nejvíce? A jaké to bylo vracet se s Petrem Jandou do doby, kdy ona ještě nebyla na světě?

    Sat, 27 Apr 2024 - 27min
  • 2074 - Čeština je obrovský svět, nemůžete ho znát celý. Nejproblematičtější je artikulace, říká jazykovědec

    Na Fakultě sociálních věd vyučuje kulturu mluveného projevu. Alex Röhrich působil také jako jazykový korektor v České televizi. Jak se nám mění čeština pod rukama třeba i působením reklamy a marketingu? A umí pojmenovat hranici chyby a přirozeného vývoje jazyka? Hostem víkendového Radiožurnálu byl Alex Röhrich, jazykovědec a vysokoškolský pedagog z Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické na Technické univerzitě v Liberci.

    Sun, 21 Apr 2024 - 26min
  • 2073 - Fyzické bolesti ze špatných emocí? Když vnímám emoční nesoulad, musím ho prožít, radí fyzioterapeut

    O pohybu a jeho souvislostech se nejvíc dověděl od profesora Pavla Koláře. Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský se věnuje takzvanému celostnímu přístupu k pacientům. K čemu je vlastně dobrá bolest? Skutečně existuje bolest psychická? A jak se dobrat vnitřního klidu, abychom bolest ovládli? Hostem víkendového Radiožurnálu byl Tomáš Rychnovský.

    Sat, 20 Apr 2024 - 28min
  • 2072 - Infektolog: Léčbu antibiotiky je možné bezpečně zkrátit, aby se u bakterií nevyvinula rezistence

    Antibiotika patří k nejužitečnějším vědeckým objevům vůbec. Jak je používat i nadále racionálně a bezpečně? Kde nemohou pomoci a nemá smysl je ordinovat? A v čem je problém, když přestanou fungovat? „Bakterie jsou velice šikovné a nejspíš evolučním vývojem si dokážou vyvinout ‚štíty‘ nebo ‚ochranné mechanismy‘, kterými dokážou antibiotikum deaktivovat,“ vysvětluje infektolog Marek Štefan, který o využití antibiotik v klinické praxi napsal knihu. Moderuje Patricie Strouhalová.

    Sun, 14 Apr 2024 - 29min
  • 2071 - Tváříme se, že svět je a priori nebezpečný. Musíme odstraňovat bariéry, říká zakladatel fondu

    „Chvála kroků do neznáma.“ To má být chystaná Konference odvahy a dobrodružství. Jak důležité jsou pro budování vztahů společné zážitky? „Rádi říkáme, že dobrodružství spojuje. To, co spolu prožijeme v nějaké nepřízni, nás opravdu dokáže velmi posílit po vztahové stránce,“ popisuje jeden ze zakladatelů nadačního fondu Dobrodružné výchovy v přírodě a také prázdninové školy Lipnice, Aleš Pokorný.

    Sat, 13 Apr 2024 - 27min
Mostrar más episodios