Filtra per genere

Zápisník zahraničních zpravodajů

Zápisník zahraničních zpravodajů

Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Všechny díly podcastu Zápisník zahraničních zpravodajů můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2472 - „Otevřel jsem garáž a táta se rozbrečel.“ Muzeum veteránů na Maltě je rodinný podnik s příběhem
0:00 / 0:00
1x
  • 2472 - „Otevřel jsem garáž a táta se rozbrečel.“ Muzeum veteránů na Maltě je rodinný podnik s příběhem

    Malta je sice rozlohou nejmenší stát Evropské unie, i tak ale má na starém kontinentě svá prvenství. Najdete tam třeba jedno z nejoblíbenějších muzeí aut nejen v Evropě, ale na celém světě. Vyplývá to alespoň z hodnocení odborníků automobilového serveru Auto Trader. Na ploše tří tisíc metrů čtverečních je v muzeu k vidění přes 70 nablýskaných závodních aut z minulého století. Obdivovat tam můžete třeba staré jaguáry, vozy Aston Martin, Alfa Romeo nebo mercedesy.

    Sun, 28 Apr 2024 - 03min
  • 2471 - Gin s mravenci, rum z řepy a cibulová tequilla. Ochutnejte Madsovy udržitelné destiláty

    Všechno jde, když se chce, říká jedno známé české rčení. Řídí se jím i Mads Nielsen z dánského ostrova Samsø, který tam v roce 2017 založil palírnu alkoholu. Na ostrov se vrátil z Karibiku, kde se naučil vyrábět rum, a chtěl v tom v Dánsku pokračovat. Jen místo dovážení cukrové třtiny se rozhodl použít cukrovou řepu.

    Fri, 26 Apr 2024 - 03min
  • 2470 - Největší komiks na světě je starý 650 let. Tapiserie Apokalypsy si sama prošla apokalypsou

    Středověký hrad ve francouzském Angers ukrývá nevšední poklad. Není totiž ze zlata ani z drahokamů. Více než stometrová tapiserie Apokalypsy ze 14. století je svého druhu největší na světě. I proto je zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO a místní o svém světovém unikátu mluví jako o největším středověkém komiksu.

    Thu, 25 Apr 2024 - 03min
  • 2469 - Vězně vystřídali potápěči. Z vězeňské kolonie v estonské vesnici Rummu je oblíbený turistický cíl

    Je to 11 let, co v estonské vesnici Rummu přestala fungovat vězeňská kolonie. Stát ve státě, kde platila vlastní pravidla, se ale v poslední době mění z šedého, nehostinného místa na zónu odpočinku a sportu. Skupina nadšenců tam vybudovala muzeum, kavárnu, kemp a starají se i o místní pláž. U vězení se totiž nachází zaplavený vápencový lom, ze kterého dodnes trčí těžební stavby.

    Wed, 24 Apr 2024 - 03min
  • 2468 - „Jsem lokální šílenec.“ Slovenský manažer už sedmým rokem rekonstruuje středověký hrad

    Bartolomej Gönczy si koupil za zhruba dva a půl milionu korun ruiny hradu i s restaurací nad městečkem Královský Chlumec na východním Slovensku. Restauraci a část hradu začal okamžitě bořit, protože neodpovídají původnímu středověkému charakteru. Vyhodil tak do vzduchu dost peněz a ještě hodně vyhodí, odhaduje to tak na 25 až 30 milionů korun. Rekonstrukci hradu Csonkavár totiž provádí ve spolupráci s archeology a plní si tak svůj sen.

    Tue, 23 Apr 2024 - 03min
Mostra altri episodi