Nach Genre filtern

A Fost Odată

A Fost Odată

A Fost Odată

Toate poveștile încep cu...A Fost Odată! Ascultă basme din întreaga lume, povești despre români celebri sau podcast-uri despre sustenabilitate! Află care este povestea fiecărei țări din lumea asta mare!

297 - Internetul e energie
0:00 / 0:00
1x
  • 297 - Internetul e energie

    De cele mai multe ori, penele de curent sunt cauzate de vremea rea sau un consum neobișnuit. De fiecare dată când rămânem fără energie electrică ne dăm seama cât de multe lucruri din jurul nostru sunt alimentate de ea. Nici nu ne-am mai putea imagina viața fără toată tehnologia și echipamentele electrice pe care le folosim. Telefonul, laptopul, frigiderul, lumina și încălzirea casei, liftul sau metroul, toate ar fi niște obiecte inutile fără electricitate. La fel cum seva plină de minerale le dă viață plantelor, și electronii, niște elemente foarte foarte mici, se pun în mișcare pentru a da viață aparatelor electrice. Tot energia este cea care ține în viață internetul, o rețea extrem de complexă de cabluri subterane și supraterane, zeci de mii de echipamente de stocare a datelor, mari cât camera ta, ce conectează aparatele între ele. Acest lucru face posibil ca orice a fost postat pe internet pe un alt continent, să poată fi vizionat de tine doar câteva secunde mai târziu, după ce călătorește cu o viteză fulgerătoare prin cabluri care acoperă tot globul pământesc. 

    Sat, 27 Jan 2024 - 07min
  • 296 - Fermierul urban

    Acum 600 de ani oamenii ocupau doar 3% din suprafața Pământului. Astăzi am ajuns la aproape 50% din teren ocupat de activitate umană și procentul este într-o continua creștere. Tot mai mult teren este folosit pentru agricultură spre a produce hrană sau spațiu pentru orașe. Ti-ar plăcea să fii unul dintre cei care contribuie activ la protejarea naturii și la o viață cât mai sănătoasă pentru toți oamenii? Cu meseria pe care o alegi în viitor ai putea să contribui la viitorul verde al planetei noastre. Cum îți sună ”fermier urban” sau ”custode de parc sau pădure”? E ceva ce ți-ar plăcea să faci? Sau poate vrei să devii activist de mediu, explorator, grădinar, peisagist, ecolog sau biolog. Cine știe, poate povestea lui Marius, un fermier urban din București, te va convinge.

    Sun, 21 Jan 2024 - 07min
  • 295 - Traian Vuia

    Ridică privirea și privește cerul, mișcarea norilor, păsările, avioanele... zborul. Nu a fost întotdeauna atât de ușor ca oamenii să se ridice de la sol, iar faptul că astăzi putem străbate lumea brăzdând cerul se datorează unor inventatori curajoși și pasionați de zbor.

    Printre ei se numără și aviatorul Traian Vuia, românul care a realizat primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii.

    Sun, 07 Jan 2024 - 08min
  • 294 - Ana Aslan

    Ana Aslan este femeia despre care se spune că a adus la realitate basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte crezând că „Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești”. Una dintre figurile cele mai cunoscute ale științei românești, profesoara Ana Aslan și-a dedicat întreaga viață cercetării, iar descoperirile sale în gerontologie, știința care studiază vârsta a treia, au avut un mare impact asupra lumii medicale. Numele ei a făcut înconjurul pământului, fiind unul dintre cei mai cunoscuți ambasadori ai României.

    Sun, 07 Jan 2024 - 07min
  • 293 - Ștefan Luchian

    “În sfârșit, am și eu un succesor!” spunea Nicolae Grigorescu despre pictorul Ștefan Luchian. Supranumit poetul plastic al florilor, artistul a pictat până în ultima clipă cu pensula legată de brațul paralizat.

    Descoperă povestea vieții unuia dintre cei mai mari pictori români ai sec. 20.

     

    Sun, 07 Jan 2024 - 08min
Weitere Folgen anzeigen