Filtrar por género

Vltava

Vltava

Český rozhlas

Zaměřeno na kulturu v širším slova smyslu.

9468 - Akcent: La Putyka slaví. Diváci už cosi očekávají, ale já chci i teď tvořit svobodně a čistě, říká principál
0:00 / 0:00
1x
  • 9468 - Akcent: La Putyka slaví. Diváci už cosi očekávají, ale já chci i teď tvořit svobodně a čistě, říká principál

    Saša Michailidis se ptá principála Cirku La Putyka Rostislava Nováka ml. a publicistky, pedagožky a spolupracovnice Vltavy Hany Strejčkové. Cirk La Putyka, český divadelní soubor, který proslul v žánru zvaném nový cirkus, slaví 15 let své existence. Kam dospěl a kam směřuje? Jak těžké byly začátky? Nebylo naivní založit v Česku v roce 2009 soubor nového cirkusu? Co na to tuzemské publikum?

    Thu, 25 Apr 2024 - 27min
  • 9467 - Vizitka: Seznamování je umělecké dílo, klidně by mohlo být v galeriích, říká výtvarnice Kateřina Šedá

    Téma hledání partnera se line celou její prací. Nejnověji seznamku plánuje v projektu Elitka100 ve Varnsdorfu mezi někdejšími zaměstnanci punčochárny, kteří se už po letech nepoznávají. Proč ji tolik zajímá spojování lidí hlavně z okraje společnosti a proč jsme mezi sebou tolik rozhádaní? Ptá se Ondřej Cihlář.

    Thu, 25 Apr 2024 - 46min
  • 9466 - Mozaika: Mefisto Robert Mikluš: Hendrik Höfgen není jen záludný kariérista, hledám v něm i lidské stránky

    Faustovský motiv podpisu smlouvy s ďáblem podmiňuje Klaus Mann ve svém románu Mefisto chorobnou ctižádostí. Hlavní hrdina, herec Hendrik Höfgen se kvůli ní zaprodá nacistické ideologii Třetí říše. Mannovo dílo se dočkalo nové dramatizace, kterou na prkna Státní opery v Praze uvedl režisér Marián Amsler. A interpret Mefista – Robert Mikluš, byl s námi ve studiu spolu s herečkou Pavlínou Štorkovou, která v inscenaci představuje jeho ženu Barbaru.

    Thu, 25 Apr 2024 - 14min
  • 9465 - Mozaika: Mordy i kuriozity na Starém Žižkově. Jak hříšní lidé města pražského inspirovali dnešní spisovatele?

    Po úspěchu antologie povídek Krvavý Bronx zachycující zločiny brněnského Cejlu v 19. století, se vydavatelství Druhé město rozhodlo navázat podobným souborem z jiné lokality.

    Wed, 24 Apr 2024 - 04min
  • 9464 - Ranní úvaha: Tomáš Koblížek: Spor o konspirační teorie

    Jsem filosof jazyka, který se věnuje temnějším zákoutím naší řeči: lžím, nenávistným projevům či konspiračním teoriím. Často o těchto věcech diskutuji s druhými a občas dojde i k nesouhlasu. Nedávno jsem například vedl polemiku s kolegy religionisty z výzkumného spolku Konspiritualita.

    Thu, 25 Apr 2024 - 04min
Mostrar más episodios