Filtra per genere

Digitaal | BNR

Digitaal | BNR

BNR Nieuwsradio

Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben vander Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal. 

Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?

Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven?  Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?

In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar  Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.

 

Het programma

BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.

BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.

De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers.  In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.

Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.

In het Nationaal AI Debat, een spin off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.

 

Over het team

Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en De Technoloog.

758 - 2. Hoe Google advertenties (en zichzelf) voor altijd veranderde | Kampvuur Digitaal
0:00 / 0:00
1x
  • 758 - 2. Hoe Google advertenties (en zichzelf) voor altijd veranderde | Kampvuur Digitaal

    Google vestigde zich definitief als techreus door de online-advertentiemarkt ingrijpend te veranderen - en grotendeels naar zich toe te trekken. Maar hoe ging dat in z'n werk, en wat betekent dat vandaag de dag voor deze gigant? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.

    In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 24 Jul 2024
  • 757 - Hoe CrowdStrike de mondiale IT-storing veroorzaakte én hoe complex de oplossing is | Extra Digitaal

    CrowdStrike veroorzaakte met een foutieve update een wereldwijde computerstoring die leidde tot blauwe schermen op Windows-systemen. Wat er precies fout ging, evenals wat er op de korte én lange termijn moet gebeuren, bespreekt Joe van Burik in deze extra editie van BNR Digitaal.

    Te gast is tech-ondernemer en voormalig toezichthouder op inlichtingendiensten Bert Hubert.

    Wereldwijde storing
    Deze wereldwijde storing dook vanochtend vroeg op, in Australië en Japan, en legde daar tal van systemen plat. Toen men in Europa wakker werd, bleek het ook hier een probleem, gevolgd door instanties in de VS.

    De lijst met instanties die hier last van hebben, is lang en divers. Het gaat om vluchtverkeer, banken, telecomproviders en media, maar ook overheidsinstanties en zelfs ziekenhuizen in de hele westerse wereld. De cyberbeveilings-tools van Crowdstrike 'blijken' dus op enorme veel plekken in de digitale keten te zitten en ook hun weerslag te hebben op (gekoppelde) systemen van instanties die eigenlijk geen overeenkomst met Crowdstrike hebben.

    CrowdStrike
    CrowdStrike zelf liet vandaag (vrijdag 19 juli) rond het middaguur weten een oplossing te hebben. De oplossing lijkt ook vrij 'simpel' te zijn: een kwestie van Windows in safe mode starten en een bestand in de directory verwijderen, al kan het herhaaldelijk moeten opstarten van systemen daarbij wel een vereiste zijn. De uitvoering daarvan op brede schaal is echter een enorme opgave, vertelt Hubert in dit gesprek.

    Tot slot bespreken we hoe lang de wereld hier last van zal blijven houden, en wat er volgens overheden (waaronder de Nederlandse) zou moeten gebeuren om in de toekomst te voorkomen dat dit soort problemen kunnen ontstaan.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Fri, 19 Jul 2024
  • 756 - 1. Waarom Sony alles van PlayStation laat afhangen | Kampvuur Digitaal

    Sony heeft de PlayStation-divisie al jaren terug tot de belangrijkste uitgeroepen, maar hoe is dat zo gekomen? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.

    In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken. 

    We trappen af met: Sony! Eén van, zo niet dé, Japanse techgiganten. Met name voor consumer electronics, maar ook ontwikkelaar van halfgeleiders en vooral sensoren. (Zelfs voor Apple). Een bedrijf dat in de jaren 70, 80 en 90 oosterse én vooral westerse markten wist te veroveren met hardware zoals de Sony Walkman en de videorecorder, de compact-disc en natuurlijk de PlayStation. 

    En dat brengt ons bij het defining moment van Sony: de introductie van de PlayStation. Inmiddels is de game-divisie van Sony uitgegroeid tot de belangrijkste van het bedrijf. En dat is bijzonder, want Sony heeft ook een zeer succesvol muzieklabel en verkoopt nog altijd grote hoeveelheden - zowel games als ook andere consumentenelektronica.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 17 Jul 2024
  • 755 - Hoe immersieve 'IX' met miljoenen nieuwe kansen biedt voor VR en AR

    Houd IX, de afkorting van immersive experiences, in de gaten. Deze technologie die we voorheen kende als 'extended reality' (XR) of het 'metaverse' moet de komende jaren flink gaan groeien in Nederland, met dank aan verschillende miljoeneninvesteringen. Daarover praten Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal.

    IX krijgt nu al een investering van  2,4 miljoen euro vanuit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Die gaat naar OASIS, een nationaal consortium van 22 instanties in media en entertainment, waaronder NEP en ITV Studios, én zes grote mbo's. Waar liggen de kansen om concreet stappen te maken in de wereld van Immersive Experiences? Wat betekent dat voor de ontwikkeling van VR- en AR-toepassingen, die vooral voor consumenten toch al lange tijd een niche zijn?

    We vragen het aan Rufus Baas, programmadirecteur van OASIS, en Lindy Damen, maakster van duurzame ‘ervaringen’ bij EVRgreen Studio.

    Prime Video

    De Nederlandse streamingmarkt is behoorlijk vol. Met grote spelers als Netflix, HBO, Disney+ en Videoland is het vechten om marktaandeel. Hoe is het nog mogelijk om je echt te onderscheiden op deze markt? En welke rol spelen Nederlandse producties?

    Sinds 2023 is het voor grote streamers verplicht om 5% van hun Nederlandse jaaromzet te investeren in producties van eigen bodem. Dat werpt inmiddels al zijn vruchten af. Series als Undercover en de documentaires over Lil' Kleine en Team Jumbo Visma zijn enkele voorbeelden van producties die voortkomen uit deze maatregel. Waar loopt de Nederlandse markt voor warm?

    Dat en meer vragen we aan Kaja Wolffers, hoofd content en country lead Benelux bij Prime Video.  

    Startup-investeringen willen nog niet groeien

    Het aantal investeringen in Nederlandse startups wil maar niet doorgroeien. In Q2 van 2024 werd er ruim 400 miljoen opgehaald. Los van het extreem goede eerste kwartaal (ruim één miljard) valt Q2 van 2024 in lijn met het gezapige 2023. Die cijfers zijn afkomstig uit een rapport van onder meer Dutch Startup Association, Dealroom, Techleap en een aantal andere bedrijven. Hoe komt het dat we als Nederland toch blijven steken in de 'herfst' van 2023? En lukt het ons met deze cijfers nog wel om de rest van Europa bij te benen?

    Dat bespreken we met Thomas Mensink, CEO en investerdeer bij Golden Egg Check, ook betrokken bij de startup-scene in Nederland.

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 10 Jul 2024
  • 754 - Van Nvidia tot ASML, het Belgische imec experimenteert voor álle chipspelers

    Onderzoeksinstituut imec uit Leuven is dé plek waar de wereldwijde chipindustrie samenkomt om de nieuwste productieprocessen en producten te testen. In deze aflevering van BNR Digitaal spreken Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol met de CEO van imec én een bedrijf dat voor een belangrijk deel uit imec is voortgekomen.

    Het instituut uit Leuven begon in 1984 (hetzelfde oprichtingsjaar als ASML) als non-profit, mede op initiatief van de Vlaamse Overheid. Inmiddels komt het grootste deel van de omzet uit de industrie en weten bedrijven als TSMC, Nvidia, Samsung, Intel en natuurlijk ASML Leuven te vinden om samen hun productieprocessen te optimaliseren. De wereld van halfgeleiders is namelijk zó complex en duur geworden dat op eigen houtje onderzoek doen eigenlijk niet meer mogelijk is.

    Welke rol imec speelt in de wereld van chips, vragen we aan Luc van den Hove, CEO van imec.

    Eindelijk snel 5G in Nederland
    Nederland krijgt eindelijk, net als de rest van Europa én de VS, snelle 5G-verbinding. De drie grote telecomproviders Odido, KPN en VodafoneZiggo hebben allemaal een plekje op de 3,5 GHz-band weten te bemachtigen, na een veiling die in totaal 174 miljoen euro opleverde. De veiling van de frequenties liep ernstige vertraging op door andere bedrijven die óók ruimte nodig hadden op de band. Na een oplossing van de Rijksoverheid kon de veiling doorgang vinden.

    Wat 'snel' 5G nu eigenlijk betekend, vragen we aan Arnoud Wokke, smartphone-expert bij Tweakers.  

    Axelera tankt 68 miljoen dollar bij
    Axelera AI uit Eindhoven heeft in zijn Series B-ronde 68 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf, dat voor een deel afkomstig is vanuit imec, wordt als grote belofte gezien in het domein van de AI-hardware. Aan ambitie ook geen gebrek in Eindhoven. Nog dit decennium zou het bedrijf al naar de beurs willen, en de groeiambities zijn evenmin ambitieus.

    Het laatste rond deze veelbelovende Nederlandse tech scale-up hoor je van Charles Mander, CFO bij Axelera AI. 

    Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Wed, 03 Jul 2024
Mostra altri episodi