Nach Genre filtern

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4333 - Theodor Stolojan (PNL), fost premier, despre retragerea lui Cătălin Cîrstoiu
0:00 / 0:00
1x
  • 4333 - Theodor Stolojan (PNL), fost premier, despre retragerea lui Cătălin Cîrstoiu

    Theodor Stolojan spune despre retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din alegerile pentru Primăria Capitalei de către PSD și PNL că ”toată treaba începe să pară extrem de neserioasă”.

    Fostul premier Theodor Stolojan crede că e prea târziu pentru schimbarea candidatului la alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Punctul meu de vedere este că dacă se renunță acum la doctorul Cîrstoiu, e a doua eroare care se face, pentru că prima eroare a fost să se meargă cu candidat unic la Primărie (...). Toată treaba începe să pară extrem de neserioasă (...). E prea târziu, deja, adică suntem în ceasul al doisprezecelea”.

    Liberalul mai spune că decizia coaliției este în favoarea actualului primar, Nicușor Dan.

    Tue, 23 Apr 2024
  • 4332 - Jurnalul de marți, 23 aprilie 2024, 10h00
    Tue, 23 Apr 2024
  • 4331 - Ilie Năstase : “Isărescu e șmecher. A închis arenele de tenis BNR ca să facă parkinguri!”

    Maghiarul Fucsovici a cucerit titlul Țiriac Open după ce a trecut de trei dintre cei mai tari favoriți ai turneului de 500.000 de euro. Deși turneul s-a desfășurat la baza pe care o deține, Ilie Năstase regretă că arenele BNR nu mai pot găzdui turnee de tenis, și îl ia la rost pe guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Tudor Furdui face o sinteză a turneului de la București.

    Tue, 23 Apr 2024
  • 4330 - Croația: Impas în negocierile pentru formarea guvernului

    Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare în urma alegerilor parlamentare de miercurea trecută au intrat în impas după ce Curtea Constituțională a decis că actualul președinte al țării, Zoran Milanovic, nu va putea conduce viitorul guvern, chiar dacă demisionează din funcție, transmite publicația Index.

    "Președintele a fost avertizat de la bun început că nu poate participa la campania electorală, decât dacă demisionează din funcție înaintea scrutinului. Toți cetățenii acestei țări, fără excepție trebuie să respecte Constituția și legile”, a declarat într-o conferință de presă președintele Curții Constituționale, Miroslav Separovic, potrivit sursei citate.

    În urma scrutinului, actualul partid guvernare pro-european HDZ a câștigat 61 din cele 151 de fotolii de parlamentar, iar Partidul Social Democrat, al actualului președinte populist de stânga 42, dar acesta din urmă are șanse de a forma o coaliție de guvernare cu partidele naționaliste.

    Timp de mai multe luni se estima că actualul premier Andrej Plenkovic și partidul său HDZ vor câștiga fără probleme aceste alegeri, dar la mijlocul lunii martie actualul președinte, care conduce în topurile de popularitate din sondaje, a luat prin surprindere pe toată lumea, anunțând că va participa la alegeri din partea socialiștilor, fără a ține cont de avertismentul Curții Constituționale.

     

    Bosnia-Herțegovina: ”Negarea genocidului de la Srebrenica trebuie pedepsită”

    Genocidul din 1995 de la Srebrenica trebuie condamnat la nivel global, iar negarea genocidului și glorificarea criminalilor de război trebuie pedepsită pentru a preveni astfel de tragedii în viitor, au transmis doi dintre membrii președinției tripartite a Bosniei Herțegovina, Denis Becirovic și Zeljko Komsic în alocuțiuni susținute în plenul Adunării generale a ONU de la New York de la sfârșitul săptămânii trecute, transmite publicațiaklix.ba.

    Cel de al treilea membru al președinției tripartite a Bosniei Herțegovina, Zeljka Cvijanovic, care reprezintă comunitatea sârbă, nu a participat la sesiunea ONU, fiind supus sancțiunilor americane care îi interzic intrarea pe teritoriul Statelor Unite, pentru încălcarea prevederilor Acordului de la Dayton care a pus capăt războiului din Bosnia Herțegovina.

    Statele membre ale ONU lucrează la elaborarea textului unei rezoluții pentru condamnarea masacrului de la Srebenica, care ar trebui să fie adoptată într-o sesiune a Adunării generale la începutul lunii mai a.c.

    Rezoluția prevede inclusiv declararea zilei de 11 iulie drept Ziua Internațională a Comemorării Genocidului de la Srebrenica.

    În iulie 1995 cel puțin 8000 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți dezarmați au fost adunați și uciși de militari sârbi bosniaci la Potocari, în apropiere de Srebrenica. Masacrul este considerat cea mai gravă acțiune criminală în masă comisă în Europa după cel de al doilea război mondial.

     

    Serbia: Personalul medical amenință cu proteste ”care se vor radicaliza”

    Agenții sanitari de la Clinica Universitară a Serbiei au anunțat acțiuni de protest ”radicale” într-o scrisoare deschisă adresată ministrului sănătății, ca urmare a nerespectării promisiunilor guvernului privind acordarea de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată tuturor membrilor personalului medical care și-au riscat viețile în perioada pandemiei de Covid 19, transmite publicația Danas.

    Guvernul a adoptat în noiembrie anul trecut o hotărâre prin care se acordă acest drept, dar prevederile ei nu sunt puse în aplicare, susțin reprezentanții Sindicatului medicilor și farmaciștilor din Serbia.

    ”Sunt nenumărate cazuri în care directorii de spitale, serviciul juridic nu respectă hotărârea guvernului și refuză să răspundă solicitărilor noastre. Dacă cererea noastră va fi în continuare ignorată, vom organiza ample acțiuni de protest, iar protestele se vor radicaliza și vom ajunge inclusiv la greva foamei”, a transmis sindicatul.

    Sindicaliștii subliniază că acțiunea lor nu este de natură politică și că nu solicită sprijinul partidelor de opoziție, fiind orientată exclusiv către rezolvarea problemelor salariaților din sectorul medical.

     

    Muntenegru a semnat Declarația UNICEF pentru climă

    Muntenegru s-a alăturat celor 40 de state semnatare ale Declarației UNICEF privind copiii, tinerii și schimbările climatice, angajându-se să acționeze constant pentru asigurarea unui mediu durabil pentru viitoarele generații, transmite publicația Vijesti.

    Vicepremierul Dragoslav Šćekić a fost cel care a semnat Declarația din partea guvernului muntenegrean.

    Declarația UNICEF, inițiată în decembrie 2019 în cadrul summitului mondial COP 25, conține un set de obligații pe care statele și le asumă cu privire la politicile climatice și cele referitoare la protecția copiilor și tinerilor.

    În declarație este amintit faptul că, deși tinerii și copiii reprezintă aproximativ jumătate din populația lumii, ei sunt cei care contribuie cel mai puțin la încălzirea globală, la defrișarea pădurilor și la alte acțiuni care dăunează grav planetei, dar, în același timp, sunt cei suferă în cea mai mare măsură consecințele acestor acțiuni, legitimate prin politicile statelor și guvernelor

     

    Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

    Jelena Bistrović - Croația;

    Ilvana Halilović  - Bosnia-Herțegovina;

    Daria Marković - Serbia;                                           

    Mia Kruẑić - Muntenegru

     

    Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei                                       

    Tue, 23 Apr 2024
  • 4329 - Fundătura PNL și PSD la București. Și împreună, și separat, nici călare, nici pe jos (SpotMedia)

    Coaliția renunță la Cătălin Cîrstoiu și merge pe candidaturi separate la primăria Capitalei - Gabriela Firea și Sebastian Burduja (HotNews.ro) -Țară, țară, n-ai ostași: slabi de înger și prea grași. Tinerii români, total nepregătiți să facă parte din armată (Adevărul) - Deficitul agroalimentar a crescut de trei ori în ultimul deceniu şi a ajuns la 6,3 miliarde de euro în 2023. ZF a analizat importurile şi exporturile în 15 categorii de produse agroalimentare

    Coaliția renunță la Cătălin Cîrstoiu și merge pe candidaturi separate la primăria Capitalei - Gabriela Firea și Sebastian Burduja (HotNews.ro)

    Liderii Coaliției au decis luni noapte, după 14 ore de negocieri, că renunță la candidatura comună a lui Cătălin Cîrstoiu și vor merge cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea - PSD și Sebastian Burduja - PNL, au declarat pentru HotNews.ro surse din Coaliție.

    Decizia vine după ce medicul Cîrstoiu le-a spus, după 6 ore de negocieri, că el este un învingător, iar decizia le aparține. Cîrstoiu a plecat de la guvern aproape de miezul nopții, lăsându-i pe liderii PSD și PNL în ședința acestora, care a început la ora 10.00 dimineața.

    Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă, după conferința de presă organizată de Cătălin Cîrstoiu, că un alt candidat este „este exclus” și Coaliția va avea doar un candidat unic.

    Totuși coaliția PSD-PNL a decis imediat după miezul nopții să renunțe la candidatura doctorului Cîrstoiu și să meargă cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea - PSD și Sebastian Burduja - PNl, pentru a maximiza electoratele celor două partide, au declarat surse din Coaliție pentru HotNews.ro.

    Cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă pe soluții pentru București, mai spun aceleași surse.

    Candidații pe sectoare rămân comuni, la fel și listele de consilii locale.

     

    Fundătura PNL și PSD la București. Și împreună, și separat, nici călare, nici pe jos (SpotMedia)

    O zi întreagă, din zori până la creierul nopții, vreo 14 ore au pierdut liderii coaliției de guvernare în cea mai lungă ședință de când a fost inventată acesta guvernare, nu pentru a găsi cea mai buna soluție economică, nu pentru a lua cea mai bună măsură antiinflație sau antideficit, pentru Schengen sau zona euro, ci pentru a ajunge la concluzia că, de fapt, nu au candidat comun pentru Primăria Capitalei.

    S-au învârtit bezmetic ore în în șir în jurul unor puncte fixe:

    - aveau nevoie  de un candidat comun fără de care se poate rupe  toată construcția comună, inclusiv guvernarea,

    - care siglă de partid asumă să dea candidatul care să piardă,

    - să-l favorizeze pe Nicușor Dan cu un candidat comun de la PSD sau pe Cristian Popescu Piedone cu un candidat comun de la PNL.

    În final se pare că au ales să meargă cu candidați diferiți, dar să rămână lipiți la consilii și la sectoare. Firea și Burduja pasămite nu se vor ataca reciproc. O aiureală!

    Indiferent cum se va termina ea, ceea ce rămâne după toată această aventură este o amprentă de teribil amatorism politic, înfricoșător având în vedere că este al unor oameni care au pe mână soarta acestei țări.

    Au devansat localele fără să se gândească dacă au candidați, măcar pentru pentru pozițiile esențiale de mare vizibilitate. Au făcut la fel și cu prezidențiale și cel mai probabil după 9 iunie ce vedem acum se va repeta la scară națională, pentru că în linii mari problemele rămân.

     

    Țară, țară, n-ai ostași: slabi de înger și prea grași. Tinerii români, total nepregătiți să facă parte din armată (Adevărul)

    Cu un puternic deficit de personal, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat, în acest an, o primă campanie de recrutare a soldaților profesioniști, dar aceasta a avut un răspuns limitat în rândul candidaților, iar mare parte dintre cei care s-au prezentat la selecții nu au făcut față cerințelor Armatei Române. Concret, doar 40% dintre candidaţii înscrişi în cadrul primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an au fost admişi, a anunţat MApN.

    Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an. Aceasta s-a desfăşurat în 41 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, iar numărul locurilor scoase la concurs a fost de 5.093. Au fost înregistraţi 6.448 de candidaţi, din care 20% fete. Potrivit statisticilor prezentate luni de MApN, 24% dintre candidaţi au fost respinşi la evaluarea fizică (prima probă, alergare de rezistență 2.000 de metri), iar dintre cei rămaşi, 18% nu au trecut de evaluarea psihologică. De asemenea, 12% dintre cei rămaşi au fost respinşi la evaluarea medicală.

    Analistul militar Aurel Cazacu spune că nu neapărat procentul celor care au trecut de teste este problema. „Trebuie mărit mult numărul candidaților. Și asta se face prin creșterea soldei și prin eliminarea din sistem a subofițerilor care au în obicei umilirea subordonaților. Asta este foarte important, pentru că vorbim de calitatea vieții oamenilor. Apoi, prin campanii promoționale, cele două chestiuni de mai sus trebuie comunicate publicului. Pe de altă parte, tot prin aceste campanii publicul trebuie să afle că în timpul serviciului militar cei care aplică primesc o calificare care este valabilă și în viața civilă. De la IT-ist, la buldozerist sau marinar. Adică Armata te și plătește, dar te și școlește cu diplomă la mână. Repet, toate aceste argumente sunt obligatoriu de promovat în campanii publice, iar sesiunile de recrutare vor avea succes”, a precizat Aurel Cazacu.

     

    Deficitul agroalimentar a crescut de trei ori în ultimul deceniu şi a ajuns la 6,3 miliarde de euro în 2023. ZF a analizat importurile şi exporturile în 15 categorii de produse agroalimentare, iar primele trei sectoare ca nivel al deficitului sunt carnea, fructele şi categoria de lactate, ouă şi miere (Ziarul Financiar)

    Deficitul comercial al României în materie de pro­duse alimentare (cu excep­ţia animalelor vii şi cereale­lor) a ajuns la 6,3 mld. euro, în creştere cu circa 11% (circa 600 mil. euro) faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). ZF a luat în calcul 15 categorii precum carne, lapte, lactate, legume, fructe, dar şi produse procesate şi nu a inclus cerealele, seminţele şi fructele oleaginoase.

    Primele trei sectoare ca nivel al deficitului sunt carnea (1,2 mld. euro), fructele (800 mil. euro) şi categoria de lactate, ouă şi miere (700 mil. euro).

    Tue, 23 Apr 2024
Weitere Folgen anzeigen