Nach Genre filtern

Planeta Verde

Planeta Verde

RFI România

Emisiune dedicată chestiunilor de mediu, de la reciclarea deșeurilor până la stațiile de epurare a apei și de la PET-urile care invadează spațiul public, până la poluarea cauzată de automobile.

16 - Potecile tematice MaiMultVerde: drumeții pentru iubitorii de natură
0:00 / 0:00
1x
  • 16 - Potecile tematice MaiMultVerde: drumeții pentru iubitorii de natură

    Asociația MaiMultVerde ne invită vineri, 24 mai, la inaugurarea unei poteci tematice amenajate în programul ”Cu Apele Curate”, în Parcul Natural Comana. Organizația de mediu va amenaja în acest an cinci poteci tematice, pentru a promova zone mai puțin cunoscute de turiști, aflate pe malurile Dunării sau ale afluenților săi.

    Invitată la Planeta Verde este Loredana Pană, expertă advocacy la asociația MaiMultVerde.

    Ce-și propune ONG-ul cu aceste poteci tematice? Cum te pregătești pentru un asemenea traseu, ce trebuie să ai la tine? Ce ai voie și ce nu ai voie să faci într-un parc natural cum e Comana? Cum au fost alese zonele unde vor fi amenajate potecile tematice, după ce criterii?

    Mon, 20 May 2024
  • 15 - ONG: Cele 12 hectare din Parcul IOR au fost retrocedate abuziv

    Parcul IOR trebuie reîntregit, cer locuitorii din cartierul bucureștean. Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei, pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din parcul amintit, retrocedate abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu, spun activiștii civici.

    Președintele Asociației Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, Cristian Șoimaru, a fost invitat la emisiunea Planeta Verde. El explică de ce a fost nevoie de un asemenea demers în instanță.

    Cum poate fi dovedit faptul că retrocedarea acelei porțiuni din Parcul IOR a fost abuzivă? Când a fost descoperită această dovadă? Contează pe mâna cărui judecător ajunge dosarul? Ce se mai întâmplă între timp pe porțiunea retrocedată? Mai poate fi reîntregit Parcul IOR?

    Mon, 13 May 2024
  • 14 - Ce așteptări are societatea civilă de la viitorul primar al Capitalei?

    Organizațiile neguvernamentale au atras atenția de-a lungul timpului asupra unor probleme care nu au fost niciodată rezolvate de Primăria Capitalei, cum ar fi pistele pentru biciclete, poluarea aerului și spațiile publice inaccesibile.

    Irina Zamfirescu de la ActiveWatch spune la Planeta Verde în prag de alegeri ce așteaptă de la municipalitatea bucureșteană.

    Ea precizează că s-a pierdut mult timp cu partea birocratică în ceea ce privește Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și critică de asemenea faptul că nu există un registru al spațiilor verzi din București.

    Mon, 29 Apr 2024
  • 13 - Noi paradisuri naturale, pe modelul Deltei Văcărești, descoperite de ecologiști

    Activiștii de mediu au identificat în București câteva zone pentru care speră să obțină statutul de parcuri naturale protejate, după modelul de succes al Deltei Văcărești. Printre ele se află Pajiștea Petricani și Valea Saulei.

    Invitat la Planeta Verde este Dan Bărbulescu, director executiv la Asociația Parcul Natural Văcărești.

    În zonele identificate de ecologiști, natura și-a urmat cursul de-a lungul anilor: ochiuri de apă, verdeață abundentă pe maluri, păsări acvatice, specii de broască și insecte.

    Deocamdată, accesul e destul de anevoios în unele dintre zonele descoperite. În altele, în schimb, cum e Pajiștea Petricani, membrii Asociației Parcul Natural Văcărești au început să amenajeze poteci și panouri informative pentru vizitatori.

    Ecologiștii vor ca aceste regiuni să beneficieze de un regim special de protecție.

    Mon, 22 Apr 2024
  • 12 - ”Conviețuirea om-urs e posibilă”. Proiect-pilot de succes al WWF, la Tușnad

    RFI vă propune o discuție despre un proiect-pilot de succes legat de gestionarea relației dintre oameni și urși, un proiect WWF desfășurat la Băile Tușnad, una dintre localitățile cu cele mai mari probleme în acest sens în ultimii ani.

    Proiectul-pilot din Tușnad este realizat de WWF România, în colaborare cu Primăria de acolo.

    Invitat la Planeta Verde este Cristian Papp, expert în carnivore mari, coordonatorul departamentului specii sălbatice de la organizația de mediu amintită.

    El spune că apelurile la 112 privind apariția unor urși în localitate au scăzut de la circa 200 la doar opt anul trecut. Cum a fost posibil: garduri electrice, colare cu GPS și camere video cu senzori de mișcare.

    Detalii despre proiectul-pilot privind urșii din Băile Tușnad, aici.

    Mon, 15 Apr 2024
Weitere Folgen anzeigen