Filtrer par genre

Host Lucie Výborné

Host Lucie Výborné

Český rozhlas

Rozhovory Lucie Výborné. Zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí. Své dotazy pokládejte přes formulář na webu.

Všechny díly podcastu Host Lucie Výborné můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2593 - Po bizarní zkušenosti po smrti dítěte jsem se rozhodla pohřebnictví změnit, popisuje antropoložka
0:00 / 0:00
1x
  • 2593 - Po bizarní zkušenosti po smrti dítěte jsem se rozhodla pohřebnictví změnit, popisuje antropoložka

    Adriana Kábová je antropoložka a pohřební průvodkyně. Už během zkoumání indonéských kultur se dostala na tradiční pohřby, při kterých se obětují zvířata. „Přestože mé téma původně nebylo pohřebnictví, v Indonésii jsem se účastnila pohřbů v první řadě,“ popisuje. Po vlastní zkušenosti s úmrtím miminka se rozhodla změnit pohřebnictví v České republice a stala se pohřební průvodkyní. Co všechno tato práce obnáší? A jak se dokázala vyrovnat se ztrátou dítěte?

    Thu, 28 Mar 2024 - 31min
  • 2592 - Psaní textů bývá vražda, ale na novou desku už jsou hotové, ubezpečuje Fiala z kapely Mňága a Žďorp

    „Mám texty, které jsou blbé, nedodělané, trčí z nich snaha na dva metry, jsou překombinované,“ říká zpěvák kapely Mňága a Žďorp Petr Fiala. V rozhovoru s Lucií Výbornou vysvětluje i to, proč se od ostatních liší. „Nic jsem neuměl, ale udělal jsem to vždycky podle sebe. Učím se odnaučit to, co jsem se naučil, a říct si: teď zrovna to mám takhle, tak to pojď udělat takhle,“ usmívá se muzikant, který nedávno oslavil šedesáté narozeniny.

    Wed, 27 Mar 2024 - 26min
  • 2591 - Jednoduchá odpověď bývá správná, ve vědomostní soutěži je hlavní nebláznit z kamery, říká Belladona

    Spolu s Doktorem Vševědem, Kalkulátorem, Kvízovou dámou a Panem Lišákem tvoří tým lovců, kteří se snaží nachytat soutěžící ve vědomostní soutěži Na Lovu. I proto nasává Viktorie Mertová informace odevšud. „Nemám ráda, když někdo pohrdá vědomostmi z nějakého oboru s tím, že si říká, že to přece nepotřebuje,“ říká akademička Viktorie Mertová neboli Belladona. Může zábavná show vzdělávat? Poslechněte si rozhovor.

    Tue, 26 Mar 2024 - 27min
  • 2590 - Když nemůžou diváci k nám, jdeme my za nimi, zve do kina na stream Dejvického divadla herec Myšička

    „Dejvické divadlo nerovná se pouze Ucpanej systém,“ říká herec a umělecký šéf souboru Martin Myšička, který v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou mimo jiné mluví o hře Elegance molekuly věnované Antonínu Holému. Představení se bude podobně jako loňský Ucpanej systém přenášet do kinosálů. Jak probíhá streamování představení do kin? A jaké premiéry se chystají v Dejvickém divadle? Poslechněte si rozhovor!

    Mon, 25 Mar 2024 - 29min
  • 2589 - Lidé a AI. Obrovských změn ve společnosti se dočkáme do deseti let, předpovídá publicista Koubský

    V Evropském parlamentu prošlo hlasováním nařízení o umělé inteligenci – AI Act. Podoba zákonu se hledala dlouho. „Je to první zákon toho druhu na světě. V poslední době je to typické, že Evropa přijímá regulace technologií jako první. Vymezuje skupiny použití umělé inteligence, které jsou buď přísně sledované, regulované, nebo zakázané,“ přibližuje publicista Petr Koubský. Působí v Deníku N jako redaktor pro vědu a technologie. Dokáže umělá inteligence přečíst lidské emoce?

    Fri, 22 Mar 2024 - 27min
Afficher plus d'épisodes